Havnearbeiderne i Esbjerg støtter opp om SLB UK-streiken

Fagforeningen til havnearbeiderne i Esbjerg støtter solidarisk opp om streiken mot det britiske oljeserviceselskapet SLB UK. -Det er nødvendig å stå solidarisk sammen, på tvers av landegrenser, når lønns- og arbeidsbetingelser blir truet, sier Jakob Lykke, fagforeningsleder i 3F i Esbjerg.

Nestleder Ommund Stokka og leder i arbeidslivsavdelingen i Industri Energi, Erling Holmefjord, møtte mandag den danske 3F-fagforeningslederen Jakob Lykke i Esbjerg, på vestkysten av Danmark.

-Vi fikk orientert han om streiken i SLB UK og opplever å bli møtt med overveldende støtte og solidaritet. Det er viktig og betyr mye oss, sier Stokka.

Den lokale fagforeningslederen, Jakob Lykke, beskriver møtet som et veldig nyttig.

-Vi opplever høy internasjonal aktivitet ved havnen i Esbjerg nå, der det ankommer skip fra hele verden som tar del i olje/gass og havvindaktivitet i Nordsjøen. Da er det helt nødvendig at fagforeningene har god kontakt på tvers av landegrensene, for å sikre folks lønns- og arbeidsvilkår, sier Lykke.

-Det hører ingen steder hjemme at oljearbeidere i et stort internasjonalt selskap som SLB UK skal bli nektet norsk tariffavtale når de utfører arbeid på norsk sokkel. For oss er det åpenbart. Og vi støtter fullt opp om streiken, fortsetter han.

Industri Energi har krevd oljeserviceavtalen gjeldende for sine medlemmer i SLB UK som arbeider på «Island Captain». Dette fartøyet har kontrakt for å drive trykkstøtte på Ekofisk-feltet lengst sør på norsk sokkel. Skipet bruker den danske havnebyen Esbjerg som forsyningsbase.

Ommund Stokka ved havnen i Esbjerg. Foto: Privat

Det danske forbundet 3F organiserer havnearbeidere, blant annet i Esbjerg, samt ansatte inn olje/gass og offshore vind.

– Vi har 3000 medlemmer i vår avdeling i Esbjerg alene. Og vi har 100 prosent organisasjonsgrad blant de 500 havnearbeiderne i Esbjerg, opplyser Lykke.

Les mer:

Industri Energi forbereder streik i SLB UK

Schlumberger UK driver sosial dumping på Ekofisk-feltet

Varsler streik på Ekofisk-feltet for å inngå tariffavtale og stoppe sosial dumping

Oljeserviceselskap truer de ansatte med sparken hvis de streiker

Får full støtte fra britisk og dansk fagbevegelse

Strømmer på med støtteerklæringer til de streikende