-Et gufs fra fortiden, sier leder i Ekofisk-komiteen

Eirik Birkeland, leder i Ekofisk-komiteen i Industri Energi, er ikke nådig i sin omtale av arbeidsgiverne i SLB UK (tidligere Schlumberger UK).

Lederen i Ekofisk-komiteen sier det er som gufs fra fortiden hvordan ledelsen i SLB UK opptrer overfor sine ansatte som krever tariffavtale.

-De ansatte er i sin fulle rett til å kreve tariffavtale. Dette er folk som jobber om bord på et fartøy som opererer på Ekofisk-feltet på norsk sokkel. Det er skremmende å se hvordan ledelsen i selskapet prøve å hindre dette, sier han og viser til at arbeidsgiverne blant annet har truet sine ansatte med oppsigelse hvis de streiker.

-Dette er metoder vi i stor grad kvittet oss med i Norge ved inngåelse av Hovedavtalen i 1935, sier han.

Birkeland er tydelig på at vi ikke kan ha det slik på norsk sokkel at oljeserviceselskap unngår tariffavtale ved å ansette personellet i utlandet.

-Det er en viktig kamp for hele fagbevegelsen at Industri Energi-medlemmene i SLB UK nå står opp imot en aggressiv arbeidsgiver som prøver å presse dem til taushet. Vi står sammen med de ansatte og oppfordrer ledelsen i selskapet å gå tilbake til forhandlingsbordet snarest, sier han.

Det er en viktig kamp for hele fagbevegelsen

Eirik Birkeland, leder ekofisk-komiteen

Ekofisk-komiteen er fagforeningen for ansatte i ConocoPhillips Norge som er tilknyttet Industri Energi. Ekofisk-komiteen organiserer 73 prosent av de fagorganiserte i bedriften og har i underkant av 1500 medlemmer.

-Vi har kontakt om denne saken med vår egen ledelse, sier Eirik Birkeland.

ConocoPhillips er operatør og driver Ekofisk-feltet lengst sør på norsk sokkel, der SLB UK har kontrakt for å utføre brønnstimulering. Til oppdraget brukes fartøyet «Island Captain».

Industri Energi krever tariffavtale for sine medlemmer i SLB UK. Forrige uke brøt forbundet mekling med SLB UK og har varslet streik fra midnatt 30. mars, hvis ikke selskapet innvilger kravet.

Les mer:

Industri Energi forbereder streik i SLB UK

Schlumberger UK driver sosial dumping på Ekofisk-feltet

Varsler streik på Ekofisk-feltet for å inngå tariffavtale og stoppe sosial dumping

Oljeserviceselskap truer de ansatte med sparken hvis de streiker

Får full støtte fra britisk og dansk fagbevegelse