Industri Energi fornyer støtten til Fellesutvalget for Palestina

– For oss handler det om at palestinerne skal ha de samme menneskerettighetene som finnes i alle andre land der folk har eierskap og rettigheter der de bor, sa forbundsleder Frode Alfheim etter signeringen av en fornyet avtale med Fellesutvalget for Palestina (FuP).

FuP er en paraplyorganisasjon som stiller seg bak palestinernes sak og rettigheter. Utvalget består av 26 medlemsorganisasjoner der Industri Energi er en av dem.

De utfører informasjonsarbeid og politisk påvirkningsarbeid for å spre engasjement og kunnskap om en svært lang og notorisk konflikt i Midtøsten mellom Israel og Palestina.

– Israel annekterer større og større områder

Siden staten Israel ble opprettet i 1948, har palestinerne vært flyktninger og under okkupasjon.

På deres nettsider forteller Fellesutvalget at det har foregått en gradvis etnisk rensing av Palestina, der palestinerne målbevisst blir fortrengt av israelske bosetterkolonier.

Asle Reime og Frode Alfheim besøker kontorene til Fellesutvalget for Palestina. Foto: Egil Brandsøy.

– Å finne en rettferdig løsning på konflikten er derfor sentralt, sier arbeidsutvalgsmedlem og sjef for det internasjonale arbeidet i forbundet Asle Reime.

– Israel annekterer større og større områder og det er uakseptabelt. Det kan ikke vi leve med, forteller han.

Apartheid og barn i fengsler

Styreleder Kirsti Næss i fellesutvalget, og styremedlemmene Aurora Nome og Andreas Saaghus, opplyser at konflikten ikke bare handler om bosettinger og annektering av palestinsk land.

De forteller at palestinerne i dag er splittet, lever under apartheid, og at palestinske barn blir satt i fengsler.

Derfor presiserer de at det er svært viktig med behandling av palestinske barn som lider i fengsel og blir torturert, og kjempe for at dette unngås.

Styremedlemmene Andreas Saaghus og Aurora Nome tok i mot Industri Energi. Foto: Egil Brandsøy.

Industri Energi støtter en tostatløsning

Å finne en løsning på konflikten i Midtøsten har skapt hodebry i flere generasjoner.

En foreslått løsning – som Asle Reime forteller at Industri Energi stiller seg bak – er en tostatsløsning.

Den går ut på at det skapes to selvstendige stater – én jødisk (Israel) og én arabisk (Palestina).

– Store deler av Palestina er okkupert av Israel. Så en tostatsløsning er den eneste løsningen på det spørsmålet – og vi støtter palestinernes kamp for det, forteller han.

Forbundsleder Frode Alfheim deler samme tankegang.

– Kravet er at palestinerne selv skal kunne få ha områder som de selv skal styre, leve i fred, og kunne utvikle seg i. Det er svært viktig, sier han.

Forbundsleder Frode Alfheim og styreleder Kirsti Næss signerer ny avtale. Foto: Egil Brandsøy.

Støtte på landsmøtet og LO-kongressen

Under Industri Energi sitt landsmøte ble støtten til Palestina vedtatt.

– Det er første gang vi har hatt et enstemmig landsmøtevedtak om Palestina, forteller Asle Reime, og utdyper:

– Vi kom frem til en enighet der vi vil – gjennom alt det vi står for – sloss for fredelige løsninger i området som fører til en tostatspolitikk som gjør at borgerne kan leve i fred og eie landene sine selv, og styre sine egne demokratiske regimer, sier han.

Tilsvarende, på LO-kongressen i juni, ble en internasjonal boikott av Israel vedtatt, med en liste over 14 tiltak som skal få Israel til å etterleve folkeretten.

Får 120000 kroner i året fra solidaritetsfondet til Industri Energi

Industri Energi støtter hver landsmøteperiode flere organisasjoner som fremmer arbeid som er viktig for Industri Energis medlemmer.

3% av medlemskontingenten brukes på internasjonal solidaritet.

Samme dag som forbundet ga støtte til FuP, ble det signert ytterligere fem internasjonale avtaler.

Industri Energi på signeringsferd. Forbundsleder Frode Alfheim sammen med Amalie Hilde Tofte og arbeidsutvalgsmedlem Asle Reime (t.h) utenfor lokalet til Nei til Atomvåpen i Oslo. Foto: Egil Brandsøy.

Vi har tidligere skrevet om støtten til disse organisasjonene:

1. Nei til Atomvåpen
2. Publish What You Pay
3. Støttekomiteen for Vest-Sahara
4. Fellesrådet for Afrika

Alle organisasjonene får 120 000 kroner i året fra solidaritetsfondet til forbundet. Deretter vil forbundet og organisasjonene støtte opp om hverandre sitt arbeid.

– Det er veldig kjekt å treffe dere personlig, istedenfor å sende brev å si at vi har “gjort et vedtak”. Det er mye bedre å møte dere og bli kjent med dere, sa forbundsleder Frode Alfheim da han møtte organisasjonene under signeringsferden.