Industri Energi gir 120000 kroner til organisasjonen «Nei til Atomvåpen»

Forbundsleder Frode Alfheim signerte i forrige uke seks internasjonale avtaler. Det første bidraget gikk til organisasjonen «Nei til Atomvåpen», som er en seriøs aktør for nedrustning av atomvåpen i verden. – Det er en organisasjon som har skremmende dagsaktualitet i dag, sier Alfheim.

Organisasjonen, som ble grunnlagt i 1979, jobber for nedrustning av atomvåpen globalt.

Det er noe de kjemper for gjennom folkeopplysning, politisk påvirkning og kampanjer.

Her er noen bilder fra historiske kampanjer mot atomvåpen i Norge. Fra 1979 til i dag. Foto: NTA.

Industri Energi vedtok på landsmøtet i fjor å gi støtte til saken, og forbundsleder Frode Alfheim er klar på at oppmerksomheten rundt atomvåpen er aktuell i dag.

– Nei til Atomvåpen har jo en skremmende dagsaktualitet med tanke på krigen som pågår i Europa nå. Altså vi må ikke havne i den situasjonen at atomvåpen blir brukt. Punktum, sier han.


Forbundsleder Frode Alfheim besøker Nei til Atomvåpen sine lokaler i Oslo sentrum. Til høyre ser du internasjonale rådgiver i Industri Energi og styreleder i Norsk Folkehjelp, Amalie Hilde Tofte. Foto: Egil Brandsøy.

– Frykten er stor for alle i dag

Arbeidsutvalgsmedlem, og sjef for det internasjonale arbeidet til Industri Energi, Asle Reime, sier at det er sentralt å begrense det verste tenkelige scenarioet som finnes i en verden der det eksisterer over 14.000 atomvåpen.

– Krig er grusomt uansett hvilken side du er på. Jeg tror nok frykten er stor for alle i dag, men frykten for en atomkrig er nok størst av absolutt alle frykter når det gjelder krig. Ordinær krig er grusom i seg selv, atomkrig er totalutslettende, sier han.

Arbeidsutvalgsmedlem Asle Reime. Foto: Egil Brandsøy.

Nei til Atomvåpen er ikke imot NATO

Selv om organisasjonen arbeider for atomvåpennedrusting, så er de ikke imot NATO, og det vil ikke svekke Norges deltakelse i forsvarsalliansen – som kanskje mange tenker.

Asle Reime sier at folk må ha to tanker i hodet samtidig rundt atomvåpen.

– Vi er ikke imot NATO. Industri Energi støtter Nei til atomvåpen fordi vi støtter nedrustning. Atomvåpen er noen grusomheter som vi ikke trenger på denne jordkloden vår, påpeker han.

Nestleder i Nei til Atomvåpen, Mette Klouman. Foto: Egil Brandsøy.

Det internasjonale arbeidet til forbundet er med på å heve nivået her hjemme

Industri Energi bruker tre prosent av kontingenten på internasjonal solidaritet. Det er viktig arbeid både for organisasjonene som forbundet støtter, men også for medlemmene til Industri Energi.

– Alt vi holder på med er jo innafor et internasjonalt marked og konkurranse – og vi er opptatt av faglige rettigheter i Norge, sier Frode Alfheim og legger til:

– Hvis vi gjennom vårt internasjonale arbeid, som består av solidaritetsarbeid og faglig arbeid, kan være med på å heve nivået for arbeidstakere og sivilsamfunn i andre land, så er jo det bra også for medlemmene våre.

Frode Alfheim understreker at det internasjonale arbeidet til forbundet er med på å heve nivået i vårt eget land. Foto: Egil Brandsøy.

Fem avtaler til

Samme dag som Industri Energi ga støtte til Nei til Atomvåpen, ble det signert ytterligere fem internasjonale avtaler.

– Det er veldig kjekt å treffe dere personlig, istedenfor å sende brev å si at vi har “gjort et vedtak”. Det er mye bedre å møte dere og bli kjent med dere, sa forbundslederen da han møtte organisasjonene under signeringsferden.

Frode Alfheim og daglig leder i Nei til Atomvåpen, Nina Sofie Pedersen, signerer avtale. Foto: Egil Brandsøy.

Alle organisasjonene får 120 000 kroner i året fra solidaritetsfondet til forbundet.

Deretter vil forbundet og organisasjonene støtte opp om hverandre sitt arbeid.

Følg med for ytterligere dekning på de andre signeringene som vil bli omtalt i hver sin nettsak på våre nettsider.