Næringsministeren følger oppfordring fra Industri Energi om norsk solindustri

I lengre tid har Industri Energi, i samarbeid med tillitsvalgte, jobbet med et posisjonsnotat om solindustrien i Norge – som de nå har presentert for næringsminister Jan Christian Vestre. – Dette er en viktig sak som haster. For at Europa skal lykkes med dette, må vi rette oppmerksomheten mot å kjøpe produkter som er produsert i Europa og Norge, sier arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug.

Nordhaug opplyser at 21. november hadde forbundet – med forbundsleder Frode Alfheim og spesialrådgiver Snorre Erichsen Skjevrak, i tillegg til tillitsvalgte fra NorSun og Rec Solar – møte med næringsminister Jan Christian Vestre om statusen til norsk solindustri. Her presenterte de et notat om solindustrien i Norge som de i lengre tid har jobbet med.

Norwegian Crystals i Glomfjord er en av bedriftene i norsk solindustri som har gått konkurs. Foto: Egil Brandsøy.

Nå har næringsministeren, i et brev til EUs ministermøte i solalliansen, kommet med et tydelig signal til Europa om norsk solindustri.

– Solenergi blir stadig viktigere for kraftforsyningen i Europa og verden for øvrig. I dag er verden avhengig av Kina som står for opp mot 90 % av markedet, og det er særlig utfordrende nå som kinesiske leverandører har dumpet prisene, sier Vestre i brevet til solalliansen.

– Skal vi lykkes med å klare å ta en markedsandel på solindustriområdet må Europa forplikte seg til europeisk sol-produksjon. Jeg gir en tydelig beskjed til EU – Norge kan levere produktene Europa trenger og sitter på avgjørende kompetanse, men da må Europa også være villige til å kjøpe europeisk, legger næringsminister Jan Christian Vestre til.

Frode Alfheim i samtale med Jan Christian Vestre tidligere i høst under Industrikonferansen i Bodø. Foto: Egil Brandsøy.

I tillegg mener næringsministeren, etter at EUs investeringsflaggskip, InvestEU, formelt ble åpnet forrige måned (og nå er tilgjengelig for norske bedrifter), at særlig norsk solindustri vil kunne dra nytte av programmet.

 – Vi har den eneste ingot- og waferprodusenten i Europa. Vi bør diskutere sammen hvordan kan vi bygge en solindustri i Europa, sa næringsminister Jan Christian Vestre da han åpnet investeringsprogrammet, opplyser Altinget.

– Det haster

Tidligere i høst lanserte regjeringen et oppdatert veikart for grønt industriløft, med større satsing på blant annet solindustrien.

Samtidig gikk flere bedrifter med viktig kompetanse, teknologi og infrastruktur innen solenergisektoren konkurs i Norge. Først var det Norwegian Crystals i Glomfjord, og nå legger eierne av Rec Solar ned produksjonen på Fiskaa i Kristiansand.

– Dessverre så er det kun én aktør igjen i Norge, og det er NorSun i Årdal, sier Nordhaug.

Arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug. Foto: Egil Brandsøy.

Denne prekære situasjonen var bakteppet når forbundet og de tillitsvalgte presenterte posisjonsnotatet de har jobbet med til næringsministeren.

– Møte med Vestre var et meget godt møte. Vi har lagt mye arbeid ned i posisjonsnotatet. Det haster nå, sier Nordhaug.

Han er glad for at dette arbeidet nå følges opp av næringsministeren.