Forbundsleder Frode Alfheim glad for at medlemsbedriften NorSun er berget: – Det er bra for norsk solindustri

Før helga kom nyheten om at medlemsbedriften NorSun i Årdal, som produserer deler til solcellepaneler globalt, ble berget etter permittering av sine 230 ansatte. – Jeg er veldig glad for dette. Jeg vet hva konsekvensen for lokalsamfunnet hadde vært hvis det her ikke gikk bra, sier forbundsleder Frode Alfheim.

NorSun i Årdal har hatt flere opp og nedturer siden oppstarten i 2007. De har klokketro på at solindustrien i Norge vil vokse, og de har store planer for fremtiden.

Og det er nettopp denne klokketroen som reddet bedriften da deres 230 ansatte, som ble permittert rett før jul, fikk jobbene sine tilbake.

Det måtte et samspill mellom styret til NorSun, Årdal Kommune med ordfører Hilmar Høl i spissen, gjennom forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim og til næringsminister Jan Christian Vestre for å få det til.

Avverget katastrofe

Forbundsleder Frode Alfheim erkjenner at det ville vært en katastrofe hvis Årdal hadde mistet en av sine to hjørnesteinsbedrifter (den andre er Hydro).

– Fordi de hadde ikke fått startet opp igjen. Altså den kompetansen som du har der – ville vært borte på blunk. Det er et skikkelig stort behov for den arbeidskraften rundt omkring i både offshore og på land, forteller han.

Fagoperatør og hovedtillitsvalgt i Industri Energi, Bodil Nordnes. Foto: Egil Brandsøy.

Bodil Nordnes, fagansvarlig og hovedtillitsvalgt i NorSun, sier at Årdal er avhengig av denne arbeidskraften.

– Hvis vi ikke hadde fått til det her nå, så hadde bygda vår blitt satt 20 år tilbake i tid. Det hadde blitt 200 arbeidsplasser mindre, og det hadde egentlig vært katastrofe. Skikkelig katastrofe.

Tok kontakt med Vestre

Etter Frode Alfheim fikk en telefon fra ordfører Hilmar Høl, ringte han næringsministeren.

– Jeg ga signaler til næringsministeren om at det her har vi rett og slett ikke råd til å miste. Så her må man bruke alle de virkemidlene som man har, men at det selvsagt må være i et samspill med bedriften og eierne av NorSun, forteller Frode Alfheim.

Støre, Vestre og Alfheim
Jan Christian Vestre (i midten) sammen med Jonas Gahr Støre (t.v) og Frode Alfheim (t.h) på møbelfabrikken The Plus i fjor, før Vestre ble næringsminister. Foto: Egil Brandsøy.

Han skryter av samspillet mellom industrien, kommunen, fagbevegelsen og regjeringen.

– Hilmar Høl og kommunen har gjort en kjempejobb. De har vært aktive i lag med bedriften overfor virkemiddelapparatet og næringsdepartementet – og næringsminister Jan Christian Vestre har selv engasjert seg, sier han.

Bodil Nordnes roser også det politiske systemet.

– Vi ser jo det at å ha tyngde inn i regjeringen hjelper. Frode har hjulpet oss masse. Han har hjulpet med å lande den avtalen for at vi kan gå videre.

Skal bli et solcelleskap Norge kan være stolt over

Bodil Nordnes er positiv til fremtiden.

– Alt er ikke ferdigforhandlet enda. Men får vi til det som er planen så vil vi bli store, sier hun.

Tidligere hovedtillitsvalgt Ole-Monrad Jevnaker, som pensjonerte seg i mars da Bodil tok over, sier det samme.

– Vi har dessverre mistet en del dyktige medarbeidere under den siste permitteringen som det er viktig at vi erstatter, sier han og følger opp:

Tidligere hovedtillitsvalgt Ole Monrad-Jevnaker. Foto: Privat.

– Norsun er nå i en bedre økonomisk situasjon enn på lang tid. Alt ligger til rette for at dette kan bli stort, med den lovende teknologien vi har. Dette vil gi muligheten til å øke kapasiteten og etablere et stort solcelleselskap som Norge kan være stolt over.