Krever at Equinor gjenopptar arbeidet med Trollvind

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi krever at Equinor tar opp igjen arbeidet med havvindprosjektet Trollvind.

– Trollvind er et viktig prosjekt for å videreutvikle norsk sokkel og jeg krever at Equinor tar opp prosjektet igjen, sier Frode Alfheim til Dagbladet.no.

Forrige uke ble det klart at Equinor utsetter havvindprosjektet Trollvind på ubestemt tid. Anlegget skulle levere kraft til feltene Troll og Oseberg, og til kraftnettet på land.

Frode Alfheim som er forbundsleder i Industri Energi og leder i LOs olje- og gassutvalg er opprørt over beslutningen.

Frode Alfheim er skuffet av Equinors løftebrudd. Foto: Egil Brandsøy.

– Det bekymrer meg at et så stort selskap som Equinor atter en gang ikke har gjort jobben sin grundig nok, sier Alfheim.

Han viser til at Equinor gang på gang bygger opp store forventninger til prosjekter som vil gi store lokale, regionale og nasjonale ringvirkninger, for deretter å droppe dem. Han nevner Veidnes, Wisting og nå sist Trollvind.

– Nå får det være nok brutte løfter fra Norges største selskap, tordner Alfheim.

Industri Energi er den største fagforeningen i Equinor.

Ikke bra for omdømmet

Planene for det flytende havvindanlegget Trollvind ble presentert i juni i fjor, med en ambisjon om å levere 4,3 TWh årlig – omtrent tre prosent av Norges nåværende kraftbehov. Industri Energi hyllet planen og understrekte at dette kunne bli et historisk krafttak for norske industriarbeidsplasser.

Per Steinar Stamnes, leder for Industri Energi Equinor Sokkel, sier det var overraskende og skuffende at Equinor nå valgte å utsette Trollvind på ubestemt tid. Han mener det heller ikke er bra for Equinors omdømme.

Per Steinar Stamnes, leder i sokkelforeningen i Equinor.

-I Equinor har reduksjon av CO2-utslipp og elektrifisering av sokkelen vært viktig for å lykkes med å forlenge levetiden for våre innretninger, og dermed for å opprettholde arbeidsplasser for produksjon av olje og gass i flere tiår framover, sier han.

-Industri Energi Equinor Sokkel har hele tiden vært tydelig på at elektrifisering av sokkelen ikke må medføre høyere strømpriser for private husholdninger eller landbasert industri, siden vi da ville få opinionen mot oss. Meldinga vår til selskapet har derfor vært at det må skaffe egen strøm for elektrifiseringa av innretningene, og ikke bruke strøm fra land, hvor det flere steder er underskudd på kraft. Derfor har havvind vært så viktig, sier Stamnes.

Starten på en ny industrialisering

Ifølge Equinor sin strategiplan for norsk sokkel “Norway Energy HUB” skal det bygges cirka 2000 havvidmøller. Trollvind var starten på en ny industrialisering.

-Havvind skulle bidra til tre-fire ganger mer strøm enn det Equinor ville ha bruk for selv. Den ekstra strømmen skulle sendes til land og brukes i strømnettet til andre som trengte den, forklarer Stamnes.

Slik var planen å bygge ut Trollvind. Ill: Equinor

Han påpeker at det per i dag bare er syv havvindmøller i drift på norsk sokkel. Disse står mellom Snorre og Gullfaks som del av Hywind-prosjektet, og ytterligere fire havvindmøller er på vei ut.

-Fortsatt mangler det 1989 havvindmøller for at Equinor skal nå strategien sin, sier en skuffet leder av Industri Energi Equinor Sokkel.