Minnes omkomne oljearbeidere på 1. mai

Tidligere forbundsleder, Lars Anders Myhre, la tradisjonen tro ned blomster på monumentet Oljearbeideren i Stavanger 1. mai, for å minnes de som har omkommet i oljeindustrien.

Industri Energi markerer 1.mai i Stavanger ved at tidligere forbundsleder Lars Anders Myhre i Nopef (forløper til Industri Energi) la ned blomster ved monumentet Oljearbeideren.

Dette monumentet ble bygd av kunstner Hugo Wathne, finansiert av forbundet og avduket i 2002. Det står like utenfor Oljemuseet i Stavanger sentrum.

Den tidligere forbundslederen understreker at det er mange som har betalt en høy pris for at Norge skulle få oppleve det såkalte «oljeeventyret».

Tidligere forbundsleder Lars Anders Myhre minnes de omkomne oljearbeiderne. Foto: Atle Espen Helgesen

– Hele 300 personer har omkommet i oljeindustrien i Norge, og enda flere har blitt uføre eller fått varige skader. Vi minnes i dag våre kamerater som har jobbet og som jobber i denne industrien. Samtidig markerer dette monumentet at Nopef i 2002 endelig hadde fått på plass avtaleverket i Nordsjøen etter en 25 år lang, hard kamp, sier Myhre.

Først i verden med avtaleverk

Han sier forbundet var det første i verden som lyktes å få på plass et avtaleverk og regelverk som ivaretok oljearbeiderne på en skikkelig måte.

Forbundssekretær Bjørn Erik Poppe Thorsen i Industri Energi la rosene på monumentet. Foto: Atle Espen Helgesen

-Vi er ledende internasjonalt når det gjelder arbeidstakerrettigheter for oljearbeiderne. Det som gjorde at vi lyktes det var fordi vi klarte å organisere arbeiderne på sokkelen og fordi vi hadde LO i ryggen.

-Det var uhyre viktig at resten av arbeiderbevegelsen sto solidarisk sammen med oss, sier Myhre.

Kampen er ikke over

Samtidig understreker han at kampen fortsetter den dag i dag.

-Kampen for arbeidsrettigheter på sokkelen er ikke over. Det ser vi blant annet i oljeserviceselskapet SLB UK, der Industri Energi er i streik. Vi er i streik nettopp fordi bedriften nekter våre medlemmer som jobber å norsk sokkel tariffavtale, sier Myhre.

-Vi kan ikke hvile

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, deltar på årets 1. mai på arrangementer i Mosjøen og Mo i Rana i Nordland fylke.

-Selv om vi i fellesskap har oppnådd uendelig mye, så betyr det slettes ikke at vi kan hvile. Vi må akte oss politikerne som ønsker å kutte i rettighetene vi har kjempet til oss med hardt arbeid! 

Frode Alfheim holdt 1.mai-appell i Mosjøen (bildet) og Mo i Rana. Foto: Martin Steen

Alfheim slår fast at fagbevegelsen har en skikkelig jobb framfor seg mot sosial dumping og for et anstendig arbeidsliv. Og han understreker at faste stillinger skal være hovedregelen i det norske arbeidslivet.

-Svekker vi systemet med faste, trygge jobber skaper vi usikre og utrygge arbeidere. Som ikke tør eller klarer å planlegge for framtida si. Som ikke tør å si fra på jobben om noe er galt eller farlig. Man svekker muligheten til å organisere folk i fagforeninger. Og dermed svekker den vanvittige krafta som ligger i fagbevegelsen, sier han.

Historisk streik ga gode resultat

Arbeidsutvalgsmedlem Cay Nordhaug i Industri Energi holder 1. mai-hovedtalen i Ålvik i Hardanger og besøker medlemmer ved Elkem Bjølvefossen.

Han understreker at arbeidernes internasjonale kampdag er en dag for å se tilbake og feire alt fagbevegelsen har fått til. -Det er en dag for å heve blikket og reflektere over hvor vi står i dag. Og det er en dag for å gjøre oss klare til å kjempe for alt det som er foran oss, sier han.

Nordhaug viser til den ferske LO-streiken, som resulterte i et historisk godt resultat for medlemmene.

Cay Nordhaug holder 1. mai-tale i Ålvik. Foto: Privat

-Det er vårt arbeid som gjør at bedriftene har klart seg gjennom tøffe tider. Det er vårt arbeid som holder maskinene i gang. Og det er vårt arbeid som skaper overskuddene! Det må aldri arbeidsgiverne glemme, sier Nordhaug.

Han er stolt over hovedkravet til LO om økt kjøpekraft, som gjør at folk får mer penger til å leve helt alminnelige, fine liv.

-Det var under streiken et engasjement og samhold i hele bevegelsen vår, som vi ikke har sett maken til på flere år. Det nytter å stå sammen. Det nytter å være solidarisk med hverandre. Om det er en ting fortiden har vist oss, så er det at vi ikke bare skal akseptere urettferdigheten som finnes rundt oss i verden. For rettferdighet har aldri bare dukket opp av seg selv. Rettferdighet, det kan vi bare skape med hardt arbeid, og bare i fellesskap, sier Cay Nordhaug.

Bildegalleri fra 1. mai rundt om i landet: