Enighet sikrer CO2-kompensasjon og store investeringer i norsk industri

IE&FLT har blitt enige med regjeringen om fornyet og forutsigbar CO2-kompensasjon. – Med denne enigheten rydder vi bort usikkerheten som er skapt, sier forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT.

– De siste to årene er det skapt stor usikkerhet rundt industriens CO2-kompensasjon. IE&FLT har i lang tid jobbet for å sikre forutsigbarheten i ordningen. Det er et svært omfattende politisk arbeid som har vært gjennomført av både tillitsvalgte og ansatte i forbundet, sier forbundsleder Frode Alfheim.

Bakgrunnen er at politikerne de siste to årene har kuttet i CO2-kompensasjonen to ganger.

Frode Alfheim, forbundsleder i IE&FLT. Foto: Egil Brandsøy.

Først ble det uten forvarsel innført et gulv på 200 kroner, slik at det bare gis CO2-kompensasjon for den delen av kvoteprisen som overstiger 200 kroner. Året etter ble gulvet nesten doblet til 375 kroner.

Forbundet mobiliserte umiddelbart og i fjor høst truet forbundet med politisk streik.

Lurer du på hva CO2-kompensasjon er? Les mer her.

I budsjettavtalen før jul fikk IE&FLT gjennomslag for å styrke CO2-kompensasjonen med 500 millioner kroner, dersom at partene ble enige om innretning.

Etter grundig og konstruktiv dialog mellom IE&FLT, Fellesforbundet, Norsk Industri og Klima- og miljødepartementet er partene nå kommet til enighet om en fornyet CO2-kompensasjon som strekker seg lenger enn Stortingets vedtak.

Forbundsleder Frode Alfheim og miljø- og klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) på regjeringens pressekonferanse. Foto: Egil Brandsøy.

– Med denne enigheten rydder vi bort usikkerheten som er skapt og vi sikrer industriens viktigste rammevilkår i mange år fremover, sier Alfheim.

– Vi er også fornøyde med at industrien forplikter seg til å investere store summer i norske arbeidsplasser, legger han til.

Forbundslederen sier at CO2-kompensasjonen er det viktigste tiltaket for å sikre at verdens reneste industri fortsetter å satse i Norge.

– Vi har bedt om forutsigbarhet, og det har vi fått. Nå fortsetter arbeidet for å sikre lavere kraftpriser, mer kraft, nok nett og rammevilkårene industrien trenger, slår Alfheim fast.

Fornyet CO2-kompensasjon innebærer:

*CO2-kompensasjonen til utbetaling i 2024 øker med 500 millioner kr til 6,9 milliarder kr. Pengene kommer allerede i revidert nasjonalbudsjett i mai.

*Kvoteprisgulvet på 375 kr fjernes. Det har vært vårt hovedkrav.

*Det innføres et totalt bevilgningstak på 7 milliarder kr. Taket skal reelt inflasjonsjusteres. Dermed unngår man store kostnadsøkninger for staten samtidig som industrien får fornyet CO2-kompensasjonen på et høyt nivå.

*Bevilgningstaket skal ikke senkes i forbindelse med EUs justering av regelverket for CO2-kompensasjon i 2025.

*Det innføres energi- og klimakrav på 40 %. Det betyr at bedriftene må lage en investeringsplan med energi- og klimatiltak som utgjør 40 % av mottatt CO2-kompensasjon i løpet av perioden. Energi- og klimakrav vil sikre store investeringer i norske industriarbeidsplasser i årene fremover.

*Etter hvert som energi- og klimatiltakene gjennomføres, senkes bedriftens energi- og klimakrav. Det blir unntak for bedrifter med lave utslipp eller lavt energiforbruk.

Ikke kødd med CO2-kompensasjonen

IE&FLT forventer bred politisk støtte til fornyet CO2-kompensasjon.

Forbundsleder Frode Alfheim intervjues av NRK etter pressekonferansen. Foto: Egil Brandsøy.

– Alle partiene må nå se at industrien har strukket seg langt. Med bevilgningstaket er det ikke noen risiko for at statens kostnader kan øke utover ren inflasjonsjustering, sier Alfheim og legger til:

– Dermed har også industrien akseptert økt risiko. Energi- og klimakrav på 40 % er svært høyt. Nå trenger vi politisk samling. Enigheten om CO2-kompensasjon er bredt forankra i industrien og fagbevegelsen, og må få lov til å gjøre jobben sin. Mitt budskap til Stortinget er klart: Ikke kødd med CO2-kompensasjonen, slår forbundslederen fast.

CO2-kompensasjon er industriens viktigste rammevilkår

CO2-kompensasjonen kompenserer for økte kraftpriser som følge av EUs kvotesystem. CO2-kvoteprisen øker prisene på kull- og gasskraft i Europa, som gjennom utenlandskablene smitter over på kraftprisene for norsk industri, selv om norsk industri drives av utslippsfri norsk vannkraft.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Foto: Egil Brandsøy.

Hele poenget med å innføre ordningen i Norge var å motvirke faren for at norske industriarbeidsplasser utkonkurreres og flyttes til land med høye utslipp og svak klimapolitikk.

CO2-kompensasjon har ingenting å gjøre med industriens egne utslipp. Prosessindustriens egne utslipp er omfattet av kvotepris eller CO2-avgift.

Les også: Knallhard advarsel til statsministeren om CO2-kompensasjon.