Næringsminister Vestre: – Vi skal ha ekstra god dialog med Industri Energi

– Vi har ikke sagt det før, men jeg sier det til dere. Det kommer til å bli en eksportreform, og før jul skal vi fastsette målet med å øke norsk eksport med 50% innen 2030. For meg er dette noe vi ikke har lykkes godt nok med til nå, sa næringsminister Jan Christian Vestre på Industri Energi sitt landsmøte i dag.

Jan Christian Vestre er en god bekjent av Industri Energi.

Rett før han ble næringsminister var han innom kontorene til Industri Energi og snakket om viktigheten av å velge norsk design, og at Norge må ha et nasjonalt mål om å doble fastlandsindustrien.

I tillegg har han deltatt i debatt hos oss, da han “kun” var møbelprodusent og administrerende direktør i Vestre AS.

– Av alle de mest gøyale tingene jeg har fått gjort i det siste, så er det dette jeg har gledet meg mest til, å få komme hit. Og det er helt sant!, sa Vestre til applaus fra salen.

Før næringsministeren gikk på scenen ble han varmt introdusert av forbundsleder Frode Alfheim. De deler begge en utålmodighet med å få ting til å skje.

– Vi er veldige glade for å ha deg på besøk hos oss. Vi vet at vi har en næringsminister som vi virkelig må gjøre en innsats for å matche med å være utålmodig for at ting skal skje, sier han og fortsetter:

– På dette landsmøtet har vi gjort mange vedtak som jeg vil peke på som vil hjelpe deg med den utålmodigheten som vi nå skal ha kollektivt, sa forbundsleder Frode Alfheim.

Vestre på vei opp på scenen. Foto: Leiv Martin Green.

Norge skal reindustrialiseres

– Kjære venner, nå skal vi gjøre en fantastisk kul ting sammen, og vet du hva det er? Nå skal Norge reindustrialiseres, innleder næringsministeren.

Deretter utdyper Jan Christian Vestre en visjon om at Norge skal reindustrialiseres fra sør til nord, og fra øst til vest, som han beskriver som en fantastisk spennende reise med utrolige oppsider for landet.

– Og derfor har jeg gledet meg mest av alt med å komme til dere i dag – for å treffe dere. Jeg har allerede begynt å se på vedtakene, jeg har allerede hatt mange gode møter med Frode, vi har fått god input, og vi kommer til å ha et veldig tett samarbeid for å få denne visjonen til reell handling og konkret politikk i årene framover, sier han til begeistring i salen.

– Og vi skal ha god dialog med hele fagbevegelsen, men vi skal ha ekstra god dialog med Industri Energi for å få dette til, og jeg gleder meg til det samarbeidet.

Publikum engasjerte seg for talen til næringsministeren. Foto: Leiv Martin Green.

Dette er en visjon Vestre mener vil ha et stort omfang.

– Hvis vi lykkes med dette prosjektet nå, så vil Norge lykkes de neste 50 årene. Og da vil også verden lykkes de neste 50 årene. Da er det lov å skape forventninger.

Utfordringer i industrien

Til tross for positive fremtidsplaner så er det flere utfordringer i sikte, og han nevner konkrete ting som må gjøres fremover.

– Jeg ønsker ikke å skape dårlig stemning, men jeg har et budskap, sier næringsministeren til delegatene i salen, før han nevner flere tiltak Norge må utføre fremover.

En av disse er at arbeidskraften må økes.

– Vi må øke produktiviteten for å sikre arbeidskraften, slår han fast.

– Arbeidsdeltakelsen må opp siden det er alt for mange utenfor arbeidslivet. Noe jeg vil kjempe med nebb og klør for å få til.

Jan Christian Vestre fra talerstolen. Foto: Leiv Martin Green.

– Kanskje vi har et arbeidsliv som er for A4. Alle må ikke ha en mastergrad for å få seg jobb, sa han til enig klapping og applaus fra salen.

Et annet poeng han tar opp er at investeringene er for lave i Norge.

– Produktivitetsveksten har stoppet helt opp. Men nå skal jeg ikke si mer negativt. Poenget er at vi trenger en annen kurs i nærings- og industripolitikken, sier han og tilføyer:

Nå er det slutt på prat, nå er det resultater vi skal leve på.

Utvikle, ikke avvikle

– Vi har verdens grønneste petroleumsindustri. Vi kan ikke bare slå av og hoppe rett over på noe annet. Dette vet vi. Vi skal utvikle, ikke avvikle.

Han påpeker at når etterspørselen etter olje og gass vil bli redusert, så må det være noe å erstatte med, derfor må Norge investere i fastlandsindustrien.

Øke eksporten

Vestre har lenge vært opptatt av at Norge er alt for langt bakpå med eksporten. Spesielt i forhold til våre naboland.

– Vi skal øke fastlandseksporten i Norge innen 2030. For meg er det et mål å øke norsk eksport. Jeg tror genuint at Norge blir en bedre plass med grønne norske bedrifter, verden blir bedre, dette kan vi, sa han.

En hilsen fra Frode

Næringsminister Jan Christian Vestre og forbundsleder Frode Alfheim på landsmøtet. Foto: Egil Brandsøy.

Da næringsministeren gikk av scenen til stor applaus, fikk han en hilsen fra Frode Alfheim.

– Han snakket om alle disse tingene før han ble næringsminister, og dette er en mann som mener alvor om de tingene han snakker om.

Se hele talen til Jan Christian Vestre her: