Industri Energi Ung tok ungdomspolitikere med på industriferd

– Vi tar imot morgendagens politiske ledere for å lære dem om industrien vår, og hva den betyr både for sysselsetting og verdisetting i Norge. For det er kunnskap som er helt avgjørende for de å ha for å kunne forme fremtidens industripolitikk, sier hovedtillitsvalgt Gard Folkvord fra Boliden Odda.

Hvert år inviterer Industri Energi Ung fremtidens beslutningstakere fra alle partier på Stortinget på en reise for å vise dem betydningen av landets industri. Det har vært en årlig tradisjon siden 2009.

Deltakere i årets arrangement inkluderte ungdomspolitikere fra Rød Ungdom, Unge Venstre, Arbeiderpartiet, Grønn Ungdom, Unge Høyre og Sosialistisk Ungdom.

Mikael Schevik, lederen av Industri Energi Ung, understreker at Industri Energi er et partipolitisk uavhengig forbund som snakker med alle partier.

Industri Energi Ung tok denne uken med seg ungdomspolitikere på industritur på Vestlandet. Foto: Egil Brandsøy.

– Det gjør vi fordi vi er opptatt av å fremme våre medlemmers interesser først og fremst, og ikke en spesifikk politisk retning. Og da er det viktig at alle partiene har mulighet å representeres på denne turen, sier han.

– Viktig at ungdomspolitikerne møter folkene i industrien

Det har vært en uke med besøk innom flere bedrifter i blant annet design og oljeindustrien. Bedrifter som Figgjo, Oceaneering, BioMar, Eramet Sauda, Boliden Odda, Eramet Titanium & Iron, og Coast Center Base (CCB).

Mikael Schevik mener at turen gir en helhetlig forståelse av hvordan industrien påvirker ikke bare Norge som land, arbeidsplasser og klima, men også hele lokalsamfunnet.

Ungdomspolitikerne besøker her Boliden Odda. Foto: Egil Brandsøy.

Han sier at det er viktig at ungdomspolitikerne møter folkene som jobber i industrien.

– For eksempel når vi er her i Odda. Her ser vi hvordan to store verk dominerer ikke bare bybildet, men er livsviktig for hele kommunen, og faktisk hele grunnen til at det er en bosetning her, sier Industri Energi Ungs leder.

Han understreker også at det er viktig at ungdomspolitikerne ser industrien fra et bredere perspektiv.

– Hvis jeg vil at ungdomspolitikerne skal sitte igjen med én ting så vil jeg at de skal forstå at politiske avgjørelser er mer enn bare kroner og øre. Det handler om menneskeliv og samfunnet rundt industrien, hvordan alt påvirker hverandre, sier han.

Mikael Schevik (t.h.) mener det er viktig for ungdomspolitikerne å se det store bildet. Foto: Egil Brandsøy

– Og hvordan en bedrift som legges ned her, kan påvirke en verdikjede som igjen kan påvirke seks-sju andre bedrifter. Så vi må se det store bildet, og ikke bare tenke på kortsiktige løsninger som kan virke veldig bra der og da, men som på sikt kan gjøre enda større skade, sier han.

– Spennende å møte folka som skaper verdier

Fredrik Sørlie, styremedlem i AUF og en av ungdomspolitikerne som deltok på turen, uttrykker sin glede over at Industri Energi Ung arrangerer årlige industriturer.

– Jeg synes det har vært ekstremt interessant og se hvilket stort mangfold vi har i norsk industri og næringsliv.

Fredrik Sørlie fra AUF. Foto: Egil Brandsøy.

– Det har vært veldig spennende og møte dyktige tillitsvalgte og ansatte, som hver dag står på for å skape verdier for hele Vestlandet og for Norge, sier han.

Sørlie synes turen har vært lærerik, og han gleder seg til å ta med de innspillene han har fått videre i politikken.

Ungdomspolitikerne besøker her Eramet Titanium & Iron i Tyssedal. Foto: Egil Brandsøy.

– Viktig å ikke fatte beslutninger uten kunnskap

Ungdomspolitiker Tonje Nilsen fra Unge Høyre, sier at det er viktig at politikere faktisk kommer seg ut og ser på næringslivet og bedriftene de skal lage rammevilkår for.

– Jeg synes det er ekstremt viktig at vi er ute og ser på hvordan det faktisk er før vi begynner å vedta ting vi ikke har nok peiling på, sier hun.

Tonje Nilsen fra Unge Høyre på besøk med resten av ungdomspolitikerne på Eramtet Titanium & Iron. Foto: Egil Brandsøy.

Nilsen beskriver industrituren som en fantastisk opplevelse.

– Det har vært viktig å møte de aktørene som er involvert i industrien som skaper verdier som hele Norge tjener på, sier hun.

– Ikke minst lokalsamfunnene her på Vestlandet som er helt avhengig av sine hjørnesteinsbedrifter, sier Nilsen.

Industri Energis hovedtillitsvalgte viser spennende prosjekter

Under industriturens tredje dag fikk ungdomspolitikerne muligheten til å besøke to bedrifter med spennende prosjekter på gang.

Zinkverket Boliden i Odda investerer for øyeblikket 8,5 milliarder kroner i byggingen av verdens grønneste og mest avanserte zinkverk.

Hovedtillitsvalgt Gard Folkvord på Boliden Odda taler til ungdomspolitikerne. Foto: Egil Brandsøy.

Samtidig jobber Eramet Titanium & Iron i Tyssedal med et hydrogenprosjekt som vil erstatte kull med hydrogen og resultere i over 80% reduksjon i CO2-utslipp, samtidig som produksjonen økes med 50%.

Ørjan Andersson (i midten) er hovedtillitsvalgt på Eramet Titanium & Iron. Foto: Egil Brandsøy.

Ørjan Andersson, Industri Energis hovedtillitsvalgt på Titanium & Iron, ledet omvisningen og uttrykte sin glede over å ha ungdomspolitikerne på besøk.

– Kjempekjekt å ha dere på besøk her, sa han til ungdomspolitikerne og Industri Energi Ung, som var innom Vestlandet dette året med industrituren.

Se videoer

Tonje Nilsen fra Unge Høyre:

Fredrik Sørlie fra AUF:

Hovedtillitsvalgt Gard Folkvord: