Industri Energi bevilger 100.000 kroner til belarusisk fagbevegelse

Forbundsstyret i Industri Energi vedtok denne uken å bevilge 100.000 kroner til belarusisk fagbevegelse. Midlene vil gå til å styrke den nyetablerte organisasjonen Solidarnast, som er etablert i eksil fra Belarus.

Industri Energi har nær kontakt og faglig samarbeid med den frie og uavhengige fagbevegelsen i Belarus, BKDP, som mottok Arthur Svensson-prisen i 2021. Mest konkret har samarbeidet vært i forbindelse med Yara sitt kundeforhold til Belaruskali, der BKDP stod sterkt.

– Det verste angrepet mot europeisk fagbevegelse på flere tiår

Etter Russlands invasjon av Ukraina ble forholdene for fagbevegelsen i Belarus forverret, og i løpet av våren og sommeren i år har myndighetene knust og forbudt BKDP og medlemsforbundene. Minst 34 fagforeningsledere sitter i fengsel og det forventes at disse kan få lange straffer.

– Det er viktig for oss å støtte våre belarusiske kolleger i den dramatiske situasjonen de står midt oppe i. De er utsatt for det verste angrepet mot europeisk fagbevegelse på flere tiår, sier forbundsleder Frode Alfheim om bevilgningen.

En rekke belarusiske fagforeningsledere er fengslet av regimet og det antas at de kan vente seg lange straffer. Foto: LabourStart

En del fagforeningsledere og aktivister klarte å rømme landet og ble tatt hånd om av tysk fagbevegelse. Disse har i samarbeid med internasjonal fagbevegelse etablert organisasjonen Solidarnast, basert i Bremen med mål om å ivareta den uavhengige fagbevegelsen i Belarus. Industri Energi og LO var representert i Bremen ved forberedelsene til å etablere Solidarnast.

Oppfordrer flere til å gi støtte

Solidarnast skal jobbe med å informere om forholdene i Belarus, bidra med juridisk arbeid overfor internasjonale organisasjoner som ILO og FN, samt drive humanitær og juridisk bistand til de fengslede fagforeningsaktivistene og familiene deres.

Det er dette arbeidet forbundsstyret i Industri Energi nå har vedtatt å støtte med 100.000 kroner fra forbundets solidaritetsfond.

– Vi vil gjerne oppfordre flere i den norske fagbevegelsen til å bidra med støtte til Solidarnast. Midlene fra Industri Energi vil hjelpe dem i gang, men behovet er stort, særlig til humanitær hjelp, sier Alfheim.

Ønsker du å støtte de fengslede fagforeningsaktivistene? Det kan du gjøre gjennom å bli med i tidligere vinner av Arthur Svensson-prisen, LabourStart, sin e-postkampanje.