Youngskvartalet og Industri Energi vant Cityprisen 2019

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi klippet snora under åpningen av Youngskvartalet. Til venste i bildet er Ove Ågedal fra Entra og til høyre Aili Klami fra Industri Energi Holding.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi klippet snora under åpningen av Youngskvartalet. Til venste i bildet er Ove Ågedal fra Entra og til høyre Aili Klami fra Industri Energi Holding.

søndag 17. februar 2019

Torsdag kveld ble Youngskvartalet og Industri Energi tildelt Cityprisen for 2019. Prisen deles ut årlig til utviklingsprosjekt som har levert noe ut over det vanlige til både gårdeier, brukere og omgivelsene. De nominerte kandidatene i år var Rift Colosseum, Østbanehallen og Youngskvartalet.

Daglig leder i Industri Energi Holding, Aili Klami, mottok den prestisjetunge prisen og takket sine kolleger i prosjektet.

– Det er alltid hyggelig med en slik anerkjennelse. Det er mange som skal takkes. Jeg vil takke Entra fordi de solgte eiendommene til oss. De har vært en fantastisk samarbeidspartner i hele byggeperioden. Jeg vil også takke Fabel arkitekter. De er ansvarlig for hele grepet vi valgte å gjøre i Youngskvartalet, sa Klami, som også trakk frem entreprenøren Veidekke i sin takketale.

Juryen understreket i sin begrunnelse blant annet at Industri Energi våget å satse der andre nølte, og det var ingen selvfølge at de ville lykkes, både med å gjenreise sliten bebyggelse og tilføre nytt liv til et av byens viktigste torg. Yongskvartalet bør inspirere andre til å oppdage og utnytte potensialet i byens glemte perler.

Var “Youngstorgets råtne hjørnetann”,

Industri Energi kjøpte bygget i 2012. De tre historiske murgårdene fra siste halvdel av 1800-tallet var kraftig forfalt og sto i fare for å bli revet, men er nå fullstendig rehabilitert. Bygget huser i dag kontorer – våre egne inkludert, i tillegg til restauranter og barer på gateplan.

Forvandlingen av det som engang ble kalt«Youngstorgets råtne hjørnetann»har vært stor. Som arbeids- og sosialminister minister Anniken Hauglie sa i sin tale under åpningen: – Bygget har fått fra å være forfallent og stusselig, til å bli et fantastisk innslag i bybildet.

Tidligere vinnere av Cityprisen har vært Media City Bergen, Union Brygge, Aker Brygge, Karenslyst Allé, Tjuvholmen, Operakvarteret i Oslo, Vulkan og Rockheim i Trondheim.

Juryen bestod i år av Thor Olaf Askjer (adm. direktør i Norsk Eiendom), Maren Bjerkeng (tidligere Grape Architects, nå utviklingsdirektør i Aspelin Ramm), Andreas Vaa Bermann (avdelingsdirektør for områdeutvikling i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune), Roar Sandnes (partner og arbeidende styreformann i Akershus Eiendom) og Netten Østberg (fagdirektør divisjon plan og arkitektur i Asplan Viak).

Les mer om juryens begrunnelse her.