Vi tar EØS-debatten under Arendalsuka mandag 12. august: Er vi flinke nok til å bruke handlingsrommet?

torsdag 8. august 2019

EØS-avtalen gir oss adgang til det viktige europeiske markedet og spiller en avgjørende rolle for norske bedrifter og arbeidsplasser. Samtidig hevder mange at den tvinger frem negative endringer, for eksempel i arbeidslivet. Men er det egentlig så enkelt – at det er EØS-avtalen som har skylda for utviklingstrekkene motstanderne peker på? Eller kunne handlingsrommet avtalen gir oss, vært brukt på en helt annen måte?

Dette skal vi snakke om i Bankgården under Arendalsuka mandag 12. august kl 18.00-19.30. Arrangementet, som har tittelen «EØS-avtalen. Fra handlingsrom til handling» er åpent og gratis for alle.

Du møter:

  • Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi
  • Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet
  • Hans-Christian Gabrielsen, LO-leder
  • Torbjørn Røe Isaksen, næringsminister, Høyre
  • Anniken Huitfeldt, leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ap
  • Line Eldring, forfatter og avdelingsleder i Fellesforbundet
  • Sven Tore Løkslid, fylkesordfører Telemark, Ap
  • Hilde Nagell, rådgiver i Tankesmien Agenda
  • Per Andreas Bjørgan, advokat, Lund & Co

Debatten ledes av Terje Svabø, kjent fra blant annet NRK, TV 2, Aftenposten og VG.

– Industri Energi er veldig opptatt av å sikre norske industriarbeidsplasser og et trygt og godt arbeidsliv. Derfor har vi tatt initiativ til denne debatten, som vi arrangerer sammen med LO, Fagforbundet, Fellesforbundet, HK, Arbeidsmannsforbundet og NNN. Tankesmien Agenda bistår med det faglige og i gjennomføringen av debatten, sier Arild Theimann, som er spesialrådgiver i Industri Energi og hovedansvarlig for arbeidet med arrangementet.

EØS blir ofte utpekt som syndebukk, men hvem er det som egentlig står bak den utviklingen vi ikke liker?

EØS-debatten er brennhet, både innad i fagbevegelsen og i det norske samfunnet generelt. Et sentralt spørsmål er om de utviklingstrekkene vi ser negativt på i det norske samfunnet og som EØS og Europa ofte får skylda for, faktisk er EØS-avtalen sin skyld – eller, om vi har å gjøre med villet norsk politikk.

–Politikere og andre skyver gjerne EØS-avtalen foran seg når det innføres politikk og endringer folk ikke liker. Dette ser vi for eksempel i debatter om arbeidsliv, lønninger og sosial dumping, organisering av offentlige tjenester og råderetten over norsk vannkraft, sier Theimann.

– Men har politikerne innført det vi ikke liker fordi de selv vil, eller fordi EØS-avtalen tvinger dem til det? Bruker de handlingsrommet godt nok til å sikre politikk som er bra for det norske arbeidslivet, eller blir EØS og Europa noe som blir brukt til å gjemme seg bak?

– Dette skal vi snakke om på mandag, og med så mange gode deltakere kan jeg love en interessant debatt, avslutter Theimann.

Det blir også burgere, og etter debatten, klokken 20.00, overføring av partilederdebatten på storskjerm og konsert med Bare Egil Band.

Velkommen!

Sjekk ut de andre arrangementene til LO og forbundene under Arendalsuka

Det har blitt tradisjon at LO og forbundene holder hus i Bankgården under Arendalsuka, og i tillegg til mandagens arrangement er det mye annet spennende om politikk og norsk arbeidsliv på plakaten. Dette kan du lese mer om på LO sine nettsider.