-Vi skal heve lønna til de ansatte i vaskeri og renseribedrifter

.- Sammen skal vi vinne kampen for et varig lønnsløft slik at dere kan få ei skikkelig lønn som det går an å leve av, sa Sande fra talerstolen.
.- Sammen skal vi vinne kampen for et varig lønnsløft slik at dere kan få ei skikkelig lønn som det går an å leve av, sa Sande fra talerstolen.

lørdag 6. juni 2015

Forbundsleder Leif Sande var klar i sin tale da han snakket til de 70 deltakerne på vask og renskonferansen på Gardermoen lørdag. – Sammen skal vi vinne kampen for et varig lønnsløft slik at dere kan få ei skikkelig lønn som det går an å leve av, sa Sande fra talerstolen.

Denne helgen arrangerer Industri Energi en egen konferanse for vask og renseriansatte. Over ti prosent av alle medlemmene i bransjen er tilstede på konferansen på Gardermoen.

Målet er å sette fokus på hvilke rettigheter og hvilken kraft som ligger i at flest mulig i bransjen er organisert, i forhold til lønn, rettigheter, innflytelse på arbeidsplassen, tillitsvalgte og verneombudets rolle.

– Kampen for ansatte i vaskerier og renserier har vi hatt i mange år. I 2014 gikk vi inn i lønnsforhandlingene med det målet om å få et varig lønnsløft for dere som jobber på vaskerier og renserier. Ansatte innen vask og rens har blitt hengende etter i 30 år,sa Sande.

Meklingen brøt sammen fordi arbeidsgiverforeningen Norsk Industri ikke ville gå med på en reguleringsbestemmelse som kunne sikre et varig lønnsløft for de ansatte i denne bransjen. Det endte i en streik som Arbeidsminister Robert Eriksson stanset klokken 01.00 natt til 10. september etter kun tre dager. Begrunnelsen var fare for liv og helse ved sykehus.

Kampen for høyere lønn skal vi vinne

– Når Norge ikke klarer seg i mer enn tre dager uten dere, så viser detbare hvor viktig den jobben dere gjør egentlig er. Derfor kan det ikke lenger aksepteres at man bare skal være «verdt» 86 prosentav gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sa Leif Sande.

Etter streiken igangsatte Industri Energi en storstilt oppfølging overfor de ansatte innen vaskeri og renseribransjen i Norge. Dette arbeidet skal lede frem til tariffoppgjøret våren 2016.

-Målsettingen å få til et varig lønnsløft for ansatte i vaskeri og renseribedrifter. Den eneste grunnen til at dere ikke tjener mer, er fordi arbeidsgiverne deres ikke vil betale dere mer i lønn og prioriterer å bruke pengene på andre måter.

– Vi vil vinne kampen om høyere lønn om dere ansatte i vaskerier og renserier ønsker det og er villige til å stå på. Jeg vet at det er stor kampvilje blant dere.

– Vårt svar til arbeidsgiverne er å stå sammen og organisere enda flere innen vask og rens, sa Sande.

Forbundet har blant annet ansatt Magnus Moen som er dedikert til kampanjen som skal gå frem til tariffoppgjøret i 2016.

Kommuner og bedrifter rydder opp

– Vi er mange som støtter dere i kampen på deres arbeidsplass. Dere er morgendagens helter, sa Cay Nordhaug, hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand.
– Vi er mange som støtter dere i kampen på deres arbeidsplass. Dere er morgendagens helter, sa Cay Nordhaug, hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand.

Sommer og høst intensiveres også verveinnsatsen overfor ansatte i vaskeri og renseribransjen i Norge. Høsten 2015, i forbindelse med kommunevalget, vil Industri Energi også ha fokus på at kommuner som bruker private vaskerier er pålagt å sikre at lover og tariffavtaler blir fulgt hos sine underleverandører.

Fokus på kampanjen i vask og rens:

  • Verving
  • Kontaktpersoner
  • Oppdatere medlemsregister
  • Skolering
  • Valg av verneombud
  • Etablere konsernutvalg
  • Kartlegge organisasjonsgrad
  • Kartlegge kundene til vaskeri og renseri, industri, offshore, kommunalt, helse, hoteller, privatpersoner
  • Kartlegge innleieforhold
  • Kurs og skolering
  • Gjennomføring av årsmøter
  • Verving og organisering