Trude og kollegene fikk en tidlig julegave

Skjermdump: https://frifagbevegelse.no/magasinet-industri-energi
Skjermdump: https://frifagbevegelse.no/magasinet-industri-energi

fredag 20. november 2020

Da Trude og kollegene fikk beskjed at Nyrstar i Høyanger ble lagt ned var det som et slag i magen. Arbeid av tillitsvalgte og personalsjefer ved to andre bedrifter gjør at de nå ikke går arbeidsløse inn i julen.

– Det var et sjokk og ganske virkelighetsfjernt. Fra gull og grønne skoger, til dypets havbunn. Det var litt slag i magen.

Til Magasinet Industri Energi beskriver Trude Julseth reaksjonen slik da hun i september fikk beskjed om at hun mister jobben ved industribedriften Nyrstar i Høyanger.

– Fra vi fikk den beskjeden til det gikk opp for meg, så gikk det vel en måned. For det var så uvirkelig, forklarer Julseth.

“Nå må vi finne på et eller annet”

Leder for Høyanger Kjemiske Industriarbeiderforeningen, Lars Kjetil Skeie, forteller Magasinet Industri Energi om beskjeden fra personalsjefen.– Personalsjefen kom inn på kontoret mitt. «Nå må vi finne på et eller annet», sa han.

Skeie og personalsjef ved Hydro Høyanger, Johnny Manseth, tok så kontakt med kollegene på Hydro Husnes. Heldigvis trengte de folk som kunne jobbe der for en periode. Sammen kartla de fire hvilke ressurser som fantes blant Nyrstar-ansatte og hvilken periode det var snakk om. Hydro Husnes trenger flere folk til å bygge de resterende elktrolyseovnene siden de flytter folk over i produksjonen i den nye B-hallen.

Dette arbeidet vil foregår fra november i år til april neste år. I tillegg skal noen jobbe ved Hydro i Høyanger og noen utføre vedlikehold og ryding ved Nyrstar-fabrikken fram til jul.

Hadde ikke skjedd uten fagforeningen

– Dette er et ypperlig eksempel på hvordan tillitsvalgte og ledelse kan finne gode, konstruktive fellesløsninger, men også på hvordan industrien kan samarbeide på tvers av geografi og selskaper til beste for de ansatte, selskapene og lokalsamfunnene, sier Hydro Høyangers personalsjef Manseth til Magasinet Industri Energi.

– Vi gikk fra at vi ble arbeidsledige til at vi plutselig kunne få et halvt års engasjement, så de gjorde en kjempejobb. Der ser du viktigheten med å være organisert, uten foreningen hadde vel ikke dette skjedd, sier Julseth.

Hovedtillitsvalgt og personalsjefen på Husnes er enig i at det er viktig å være fagorganisert. Industri Energi har store fagforeninger på alle verk i Hydro, som er opptatt av et konstruktivt samarbeid med ledelsen.

– Vi trenger en kultur for å finne de gode løsningene. Dette hadde vi ikke klart om vi var i tottene på hverandre resten av året, forteller Normann.

Les hele saken her på Magasinet Industri Energi