Tillitsvalgt nektes adgang til boligrigg

Boligriggen Safe Boreas klargjøres for Lundin-oppdrag og har 450 sengeplasser i enmannlugarer. Foto: Dan Arvid Bjørsvik/Petro.no
Boligriggen Safe Boreas klargjøres for Lundin-oppdrag og har 450 sengeplasser i enmannlugarer. Foto: Dan Arvid Bjørsvik/Petro.no

torsdag 16. april 2015

Tillitsvalgt Fraser Knox fra Industri Energi blir nektet ombord på Prosafe sin nye rigg, flotellet Safe Boreas. Begrunnelsen fra selskapet er at besetningen er opptatt.

Boligriggen ankom Norge søndag 12. april i år og ligger fortøyd ved Mekjarvik Kai i Randaberg. Prosafe, som eier boligriggen Safe Boreas har gitt beskjed til tillitsvalgt Fraser Knox fra Industri Energi, om at han ikke får besøke riggens besetning.

Årsaken til besøksforbudet er i følge Prosafe fordi besetningen er opptatt.

I strid med norsk lov og tariffavtale

-Dette er klart i strid med norsk lov og tariffavtale som selskapet har forpliktet seg til å overholde, sier Knox.

– Tillitsvalgtes rett til å besøke riggene er fastsatt i Hovedavtalen.

Ikke første gang

Tillitsvalgt Fraser Knox i Industri Energi
Tillitsvalgt Fraser Knox i Industri Energi

Dette er ikke første gang Fraser Knox og Industri Energi har blitt nektet adgang til riggen.

– På vei til oppdrag i Norge i slutten av februar hadde riggen et stopp i Las Palmas på Kanariøyene. Prosafe hevdet at det kun var et meget kort opphold for mannskapsbytte og bunkring av drivstoff. I ettertid er jeg blitt fortalt at riggen ble liggende i havn mye lenger enn det selskapet hevdet, sier Knox.

-Selv om riggen lå utenfor Norge hadde vi forventet å få lov til å besøke besetningen.

Bryter etisk regelverk

I Prosafes regelverk for etisk oppførsel står det at man skal følge gjeldende lovverk.

– Vi setter spørsmålstegn ved Prosafe sin handlemåte som strider med vanlig praksis for selskaper som opererer på norsk sokkel, sier Knox.

Knox tror heller ikke at selskapene som leier disse riggene ønsker å bli forbundet med et selskap som bevisst bryter norsk lov og tariffavtale.

– Jeg oppfordrer til Prosafe til å ønske tillitsvalgte velkomne om bord på boligriggen, sier Knox. Gjør de ikke det bør de heller ikke være velkomne her til lands.