Statoil kan ikke bryte Arbeidsmiljøloven om helligdager

tirsdag 18. juli 2017

Tillitsvalgt Rikard Sætre i Industri Energi Kårstø er klar på at Statoil både har brutt særavtalen og Arbeidsmiljøloven ved å beordre to ansatte til å arbeide på prosessanlegget 17.mai

Han sier det er riktig at partene har en særavtale, men da må begge parter være enige.

– Fagforeningen har ikke gitt samtykke til Statoil i denne saken angående arbeid på helligdag 17.mai. Bedriften skal i samarbeid med fagforeningene utarbeide detaljerte arbeidsplaner i god tid før planlagt stans, i henhold til Arbeidsmiljøloven kapittel 10.Jeg har aldri opplevd å bli forbigått på denne måten i mine syv år som leder i Industri Energi-klubben på Statoil Kårstø. Det er merkelig at Statoil har drøftelsesmøte med de tillitsvalgte, selv om jeg understreker at de to ansatte det gjelder tok frivillig overtid, sier han.

Uenighet mellom Industri Energi og Statoil

Dette sier Statoil seg uenig i. Pressekontakt Elin Isaksen sier til Aftenbladet at selskapet har drøftet behovet for søndags-og helgearbeid med Rikard Sætre på forhånd.

– Arbeidet som ble utført i denne saken var nødvendig arbeid utført i forbindelse med delstans i Kårstø-anlegget. Vi mener dette arbeidet ble gjort i henhold til særavtalen, og er derfor ikke brudd med Arbeidsmiljøloven, sier hun.

 

Satser på løsning etter ferien

Sætre informerte om forholdet til Petroleumstilsynet (Ptil) 27. juni. Han mener Statoil har brutt Arbeidsmiljølovens §10.

Senioringeniør Espen Landro i Ptil svarer følgende:

«Ut fra opplysningene som er gitt nedenfor vurderer vi at dette arbeidet ikke er av en slik art at søndags-og helgedagsarbeid er nødvendig.»

Ptils Landro skriver videre at Industri Energi og Statoil må avklare tolkningen om hvor vidt særavtalen dekker det aktuelle arbeidet 17.mai eller ikke.

– Siste ord er ikke sagt i denne saken. Enløsning må skje mellom Industri Energi og Statoil etter ferien. Det kan ikke være tvil om tolkning av særavtalen, sier tillitsvalgt Rikard Sætre.