Sosial dumping avdekket i bemanningsselskap på Sola

Forbundssekretær Harald Hereid
Forbundssekretær Harald Hereid

torsdag 31. august 2017

Industri Energi har avdekket sosial dumping i selskapet AdHoc Personell som leier ut personell til oljeservicebedrifter. – Vi ser svært alvorlig på sosial dumping og vil forfølge saken, sier forbundssekretær Harald Hereid.

– Industri Energi har dokumentasjon som viser at bemanningsforetaket AdHoc Personell på Sola leier ut arbeidskraft som er kraftig underbetalt i forhold til tariffavtalen innleiebedriftene er bundet av, sier forbundssekretær Harald Hereid i Industri Energi.

Han viser til eksempel der folk betales minst 150.000 kroner under minstelønnen for denne type arbeid. I tillegg benytter Adhoc Personell langt under halv sats på nattillegg og feil prosentsats på feriepenger.

Særlig ille er det at ansatte som har stilt spørsmål om lønnen har blitt oppfattet som «vanskelige» og ikke fått nye jobber.

– Vi ser meget alvorlig på tilfeller med sosial dumping og vil forfølge slike saker og kreve etterbetaling for de av våre medlemmer som mener de har et krav, sier Hereid.

Innleiebedriften har også ansvar

Industri Energi vil framover åpent navngi innleie- og utleiebedrifter der vi avdekker sosial dumping. Det gjør vi fordi sosial dumping er fullstendig uakseptabelt og brudd på norsk lov. Useriøse bedrifter undergraver folks lønns- og arbeidsvilkår, samtidig som seriøse selskaper blir utradert.

–Forbundet har nylig sendt henvendelser til flere oljeservicebedrifter med krav om dokumentasjon av lønns- og arbeidsvilkår for å sikre at norsk lov blir fulgt med tanke på likebehandling av innleide versus egne fast ansatte.

– Mange oljeserviceselskaper har store personalavdelinger, så det er underlig at de ikke klarer ivareta likebehandlingsprinsippet som er nedfelt i lovverket. Bedriftene må ta inn over seg at de faktisk har solidaransvar for korrekt avlønning, sier Hereid.

Industri Energi oppfordrer alle tillitsvalgte til å si opp alle avtaler om innleie inntil det foreligger enighet om lønns- og arbeidsvilkår for innleide og at disse er i tråd med tariffavtalen og likebehandlingsprinsippet.

Ønsker seriøse selskaper velkommen

Harald Hereid understreker at mange seriøse selskaper, både i bemanningsbransjen og blant oljeserviceselskapene, ønsker ryddige forhold.

– Vi har stadig møter med selskaper som er bekymret for ulike konkurransevilkår i oljeservicebransjen. Det ser man spesielt i forbindelse med anbud på arbeidsintensive kontrakter, det vil si når bedriftene i hovedsak konkurrerer på lønnsvilkår, sier Hereid.

Forventer offensiv holdning mot sosial dumping

Hereid viser til at enkelte selskap hevder de ikke klarer å tjene penger hvis de skal lønne folk etter tariffavtalen.

– Indirekte sier da selskapet at det må bryte loven og ty til sosial dumping for å få virksomheten til å gå rundt økonomisk. Det er et fullstendig uholdbart argument, sier Hereid.

Han viser til at oljeselskapene i Norge har relativt greie regler for anbudskonkurranse. Likevel finner han det underlig at han ikke kjenner til noen eksempel der sosial dumping har fått kontraktuelle konsekvenser for bedrifter som driver denne form for undergraving av bransjen.

Industri Energi ønsker en langt mer offensiv holdning i arbeidet mot sosial dumping og vil ta initiativ til møter med bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass.

Innleide har krav på likebehandling

Advokat Karianne Rettedal i Industri Energi utdyper at innleide fra bemanningsforetak, ifølge arbeidsmiljøloven, har krav på likebehandling med ansatte i innleievirksomheten.

– Likebehandlingsprinsippet omfatter lønn, overtid/skift tillegg, naturalytelser, kompetansetillegg, smusstillegg, incentivordninger/bonus, utgiftsdekning (kost/losji/arbeidstøy), tilgang til felles goder og tjenester. Pensjon og kollektive forsikringsordninger er holdt utenfor kravet om likebehandling, sier hun.

Likebehandlingsprinsippet omfatter også arbeidstidens lengde og plassering, overtidsarbeid, varigheten og plassering av pauser og hvileperioder, nattarbeid, feriefritid, fridager og kompensasjon for disse.

– Det må foretas en sammenligning av ansatte i innleievirksomheten og hvor formålet – å oppnå reell likebehandling – vil være retningsgivende. Det er utleier som er ansvarlig for at lønn og goder er tilsvarende mens innleier er ansvarlig for å gi tilgang til felles goder og tjenester på arbeidsplassen, sier Rettedal.

Innleier er solidaransvarlig med utleier for lønn og goder og plikter å gi utleier og tillitsvalgte i innleievirksomheten nødvendige opplysninger for å sikre likebehandling.

– Opplysningene skal gis på forespørsel, men hører også naturlig hjemme i de tariffavtalte og lovpålagte drøftelsene om innleie, sammen med grunnlaget for innleie, sier hun.