Sommerpatruljen besøkte medlemsbedrifter i Stavanger

LOs sommerpatrulje besøkte denne uka Industri Energi-medlemsbedriftene Laerdal Medical, Oljedirektoratet og Norsea i Stavanger. -Vi sjekker at de unge arbeidstakerne har det bra på jobb og får den lønna de skal ha, sier Mikael Schevik, som er leder Industri Energi Ung.

LOs sommerpatrulje består av unge tillitsvalgte i LO, som reiser rundt i hele landet og informerer unge om rettigheter og plikter i arbeidslivet. Hver sommer, i over 30 år, besøker den flere hundre bedrifter over hele landet.

Mikael Schevik, som er leder Industri Energi Ung, sier at de unge har ofte sitt første møte med arbeidslivet gjennom en sommerjobb.

-Da er det viktig at de får en positiv opplevelse av arbeidslivet og at de får den lønna de skal ha, sier han og forklarer at det viktigste sommerpatruljen sjekker er om de unge har arbeidskontrakt, fordi det er beviset på at de er ansatt.

-I tillegg spør vi om lønn, arbeidstid, om de får nok pauser i løpet av arbeidsdagen med mer.

70 sommervikarer hos Laerdal

Denne uka besøkte Mikael Schevik og Mira Wigelius Olsen fra HK en rekke bedrifter i Rogaland på vegne av LOs sommerpatrulje, blant andre Laerdal Medical, Oljedirektoratet og Norsea-basen i Dusavik.

Laerdal Medical er et globalt konsern, med hovedkontor og 450 ansatte i Stavanger, derav er rundt hundre medlemmer i Industri Energi. Bedriften har spesialisert seg på produksjon av avanserte medisinske treningsdukker. Dukkene inneholder avansert teknologi som gjør treningen svært realistisk.

Hovedtillitsvalgt Frank Johannessen i Laerdal synes det er bra at LOs sommerpatrulje besøker bedriften, sånn at både sommervikarene, andre ansatte og ledelsen ser at LO følger med på hvordan de unge har det på jobb.

Hovedtillitsvalgt Frank Johannessen i Laerdal Medical. Foto: Atle Espen Helgesen

-Det er viktig at sommerpatruljen drar på bedriftsbesøk for å sjekke hvordan sommervikarene har det på jobb. Og det er bra at våre egne medlemmer ser at Industri Energi er med, sier Johannessen.

Han opplyser at den familieeide bedriften i Stavanger i år har hele 70 sommervikarer.

-Det er noe høyere enn normalt og skyldes at bedriften har inngått et samarbeid med Universitetet i Stavanger. Samtidig er det høyt trykk i produksjonen nå, som trolig skyldes etterdønninger etter korona-pndemien, sier Johannessen.

Framstår som en ryddig bedrift

I løpet av besøket hos Laerdal Medical får LOs sommerpatrulje møtt en rekke unge arbeidstakere. De blir stilte spørsmål og de fleste sier de er fornøyde med både arbeidsplassen, lønna og arbeidsvilkårene. Mikael og Mira er også fornøyd med det inntrykket de får.

-Laerdal framstår som en ryddig bedrift. Det virker som alt er sånn det skal. Alle sommervikarene vi snakket med hadde arbeidskontrakt og en ordentlig lønn. Det virket også som de fleste trivdes på jobb, sier Mikael.

Sommervikar Nicole Sandhaug forteller sommerpatruljen om arbeidsdagen sin. Foto: Atle Espen Helgesen

Han mener sommerpatruljen gir et godt bilde av tilstanden på arbeidsplassene rundt om i landet.

-Nå har jeg deltatt i sommerpatruljen i fem år. Og inntrykket mitt er at de aller fleste steder så har ungdommene det bra på jobb og får den lønna de har krav på. Men vi ser noen få stygge unntak, sier han.

I slike tilfeller blir det gitt varsel til LO sentralt, som så tar over saken.

Mikael mener det å delta i sommerpatruljen er både kjekt og svært lærerikt. – Vi får et innblikk i hvordan unge har det på jobb i mange ulike bransjer. Det gjør oss mer bevisst på hvordan vi har det i vår egen bransje. I tillegg føles det viktig at vi i fagbevegelsen får presentert oss for unge arbeidstakere, sier Schevik.

Se fotogalleri her: