Regjeringen svikter nordområdene

Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi
Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi

torsdag 9. mars 2017

Allerede til uken skal Europaparlamentet ta stilling til en anbefaling om totalforbud mot utvinning av olje og gass i arktiske områder.

Politikere og embetsverk i Brussel har den siste tiden jobbet med en rapport som kan ramme norsk petroleumsvirksomhet i området fra Mo i Rana og nordover. I tre punkter i rapporten oppfordres EU-kommisjonen og medlemsland til å jobbe for totalforbud mot produksjon av olje og gass i arktiske områder.

Industri Energi fikk vite om rapporten i midten av februar. Etter innspill fra oss og Fellesforbundet har sammenslutningen av industriforbund i Norden (Industrianställda i Norden) sendt krav til EU-parlamentets komiteer for utenrikspolitikk, miljø, offentlig helse og matsikkerhet om at disse punktene blir slettet fra rapporten.

Slapt politisk arbeid

Europaparlamentet skal ta stilling til rapporten allerede førstkommende onsdag og torsdag. Dermed er tiden i ferd med å renne ut. EU-minister Frank Bakke-Jensen har fortsatt ikke gitt gode svar på hvordan han jobber med saken. I mellomtiden har rapporten passert to kommiteer. Vi reagerer på at norske myndigheter nok en gang har opptrådd passivt i en sak på EU-nivå som kan få store følger for Norge. Nord-Norge er landets vekstmaskin innenfor havbruk, landbasert næring, og olje og gass. Det er av avgjørende betydning for landets framtid at vi forvalter disse områdene slik vi ønsker selv.

Nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim, legger ikke skjul på at han er frustrert over situasjonen.

– Dette er slapt politisk arbeid. Det er regjeringen sitt ansvar å fange opp slike saker, være vår felles stemme og jobbe for at vårt ståsted blir hørt. Prosessen har allerede kommet langt. Det viser at innsatsen fra team Norway ikke fungerer. Vi etterlyser mer ønske om dialog fra myndighetene og mulighet til å legge fram våre saker, sier han.

– Vi vil invitere olje-og energiminister Terje Søviknes og Norsk olje og gass (NOG) til møte for å diskutere hvordan vi kan bedre trepartsdialogen om viktige næringsspørsmål på EU-nivå i framtiden, legger han til.

Et angrep på norsk selvstyre!

Forslaget om totalforbud mot petroleumsaktivitet i Arktis er et angrep på Norges suverenitet. Vi ser dette som et forsøk fra EU å ta kontroll over norsk naturressurser. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke har klart å skape en bedre forståelse i Europa om hva de norske nordområdene er og hvilken betydning de har for Norge og EU. Dette er en langsiktig viktig oppgave for Norge.

Dette følger en trend hvor store EU-saker går med raske steg uten at vi i Norge blir informert eller får mulighet til å engasjere oss. Det er en kollektiv svikt fra regjeringen at de ikke klarer å fange opp alvorlige trusler mot norsk verdiskapning. Et annet eksempel er CO2-kompensasjonsordningen. Endringer i ordningen fra 2020 kan få store konsekvenser for norsk industri. Også NHO har uttrykt sin bekymring over lite innsats fra regjeringen i denne saken, til tross for at debattene i EU har rast om saken de siste to årene. Vi har bedt om et møte med næringsminister Monica Mæland og har endelig fått positivt svar. Vi skal møte henne 20.mars.

– Vi ser gang på gang at EU diskuterer saker som kan ha effekt på våre industrier. EUs Arktis-rapport viser hvor viktig det er at vi er observante på hva som skjer på internasjonale arenaer, spesifikt EU. Det er utrolig viktig at vi jobber på disse arenaene og deltar aktivt, mener Alfheim.