Ptil ønsker raske forbedringer i sikkerheten på sokkelen

Sikkerheten på sokkelen har nådd lave nivå. Nå mener også Ptil at den må forbedres.
Sikkerheten på sokkelen har nådd lave nivå. Nå mener også Ptil at den må forbedres.

fredag 24. februar 2017

Den negative sikkerhetstrenden i Nordsjøen har gått for langt. Nå forventer Petroleumstilsynet at oljenæringen rydder opp.

Industri Energi har gjentatte ganger advart mot at store kostnadskutt på sokkelen får negative følger for sikkerheten. Ifølge Stavanger Aftenblad har tallet på bekymringsmeldinger meldt inn til Petroleumstilsynet (Ptil) økt med 80 prosent siden 2014. I 2016 ble 36 bekymringsmeldinger meldt inn. Også omfanget har endret seg.

–Vi ser at det også rapporteres mer om forhold som går på storulykke, mens en tidligere gjerne varslet om arbeidstid, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Ptil til avisentorsdag.

Under et møte med næringen samme dag la tilsynet fram sin evaluering av sikkerhetsåret 2016 og hva de tenker om utfordringer i næringen på kort og mellomlang sikt. «Trenden skal snus» vil være hovedtemaet for Ptil i 2017. Målet er å se klare forbedringer allerede i november 2017.

Partssamarbeid, robusthet og standarisering

– Vi har et høyt nivå for helse, miljø og sikkerheten i denne næringen; ingen tvil om det. Men i sum ser vi at utviklingen de siste to årene har vært preget av sikkerhetsmessige utfordringer og alvorlige situasjoner. Kostnadskuttene ser ut til å være en medvirkende årsak. Nå er det på tide å snu denne trenden, sier Ptil-direktør Anne Myhrvold til Ptils nettside.

Den negative sikkerhetstrenden på norsk sokkel kan snus ved styrking av partssamarbeid, standarisering og robushet. Ambisjonen krever omfattende dugnadsinnsats fra hele bransjen, understreker Ptil.

– Vi er fullt klar over at det er svært vanskelig å fullføre en stor snuoperasjon i løpet av ett år. Vi forventer imidlertid at selskapene oppnår synlige og målbare resultater i løpet av året – innen sentrale sikkerhetsområder. Og vi forutsetter at arbeidet fortsetter så lenge det er nødvendig, sier Myrvold.

Her kan du se video fra dialogmøtet i Stavanger

Frykter det har gått for langt

HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi
HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi

HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi var på Ptils møte. Han er positiv til at tilsynet er tydelig i sine konklusjoner. Særlig vil han trekke fram den seks minutter lange videoen (se i vinduet over) med Elisabeth Lootz.

– Hun sier at raske og gjentakende endringsprosesser har konsekvenser for styringen. Selskaper klarer ikke å tilstrekkelig styre hva endringene resulterer i før de må gjøre nye slike prosesser. De går tilbake til mindre robuste bemanningsnivå. Videre er hun bekymret for vedlikeholdet. Alt dette har Industri Energi meldt inn til Ptil de siste par årene, sier Bjerkeli.

I bunn og grunn handler det om reversering av den negative sikkerhetstrenden som virker å ha satt seg. Bjerkeli føler seg usikker på om dette er så lett å få til.

– Jeg er redd for at det har gått for lang tid. Med flere påfølgende prosesser, kan det være vanskelig å finne tilbake til den gamle stien. Kontrakter har blitt så sjeldne at sulteforede selskaper glemmer å ivareta sikkerheten når de først får en kontrakt. Gjør de seg vanskelige, går kontrakten til noen andre, sier HMS-forbundssekretæren.

Hanlurer på hvilke bevis Ptil forventer å få innen november. Bjerkeli mener både næringen og Ptil har en solid jobb å gjøre.

– Jeg tror det er viktig å snu bevisbyrden. Det må kreves at alt fungerer sikkerhetsmessig i større grad. Selskapene må komme med dokumentasjon om at alt er i orden hos dem. Samtidig må Ptil vise mer tanngard og bruke sin myndighet i større grad. Ellers vil det fortsatt rusle og gå videre, selv om dette ikke gjelder alle selskapene. Men Industri Energi skal selvfølgelig bidra med alt vi kan for å HMS nivået der hvor alle er komfortable med det, sier han.