Petroleumstilsynet må styrkes!

HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi.
HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi.

torsdag 2. mars 2017

Industri Energi reagerer på at Petroleumstilsynets vedtak om nattarbeid på Gina Krogh er opphevet av Arbeidsdepartementet. Slike handlinger svekker Ptils autoritet.

Denne uken ble det klart at Statoil vant fram i sin klage mot Petroleumstilsynets vedtak om at selskapet ikke får utføre nattarbeid på Gina Krogh-plattformen. Ptil sa nei til dette i januar fordi de mener nattarbeidet medfører økt risiko for sikkerheten.Arbeidsdepartementet ga derimot støtte til Statoil om at risikoen er «neglisjerbar», skriver Stavanger Aftenblad.

Handlingen fra Arbeidsdepartementet er intet mindre enn en vingeklipping av Ptil, mener HMS-forbundssekretær Håkon Aasen Bjerkeli i Industri Energi. Forbundet har den siste tiden vært bekymret for om tilsynet har nok ressurser til å utøve sin viktige rolle som tilsynsmyndighet. Torsdag sendte Industri Energi et brev til departementet for å be om et møte hvor Ptils reelle myndighet blir tema.

– Dette handler ikke om enkeltsaker, men om det prinsipielle rundt Ptils rolle. Vi vet ikke lenger om vi har et sterkt Ptil å forholde oss til. Derfor ber vi om et møte med departementet for å diskutere om tilsynet har tilstrekkelig med ressurser og kompetanse til å utføre sin viktige rolle. Vi reagerer også på at Ptil blir vingeklippet av dem som har gitt tilsynet deres mandat, når de først setter foten ned, slik som i saken om nattarbeid, sier Bjerkeli.

Økt risiko med 200 nattarbeidere

– Vi er avhengige av å ha et sterkt tilsyn som sørger for at regelverket blir fulgt på sokkelen. Ikke minst i dagens situasjon der tilliten til forvaltningen, særlig på partsnivå, ikke står like sterkt lenger. Det er veldig bekymringsfullt at Ptils autoritet undergraves på denne måten, legger han til.

Bjerkeli får støtte fra Per Steinar Stamnes. Han er leder av Sokkelforeningen i Statoil.

– Opphevelsen av vedtaket er en undergravelse av vedtaket til Ptil. I denne saken har Ptil gjort jobben sin og vi støtter deres konklusjon. Vi mener regelverket er helt klart på at boring og produksjon ikke skal skje på natten,samtidig som det pågår andre aktiviteter. Det er rart at departementet går mot både Ptil og arbeidstakerne. 200 personer i arbeid om natten vil selvsagt føre til veldig mye høyere risiko for ulykker, sier han.

Bare Statoil fikk møte

Nattarbeidet vil spare Statoil for 170 millioner kroner. Stamnes reagerer på at økonomi har blitt prioritert over sikkerhet i saken.

– Vi reagerer også på saksgangen. Vi var klar over at Statoil anket Ptils vedtak, men hadde forventet å bli kalt inn til møte av Arbeidsdepartementet fordi vi er part i saken. Det ble ikke gjort. Dermed var det bare Statoil som ble hørt i saken, sier Stamnes.