Patruljerer for å passe på unge arbeidstakere

– Det viktigste vi gjør i sommerpatruljen er å opplyse unge arbeidstakere om hva de har krav på i arbeidslivet, gjør dem bevisste på rettighetene de har, og kanskje får dem til å organisere seg til slutt også, sier nestleder i Industri Energi Ung, Alida Johanne Domaas.

LOs sommerpatrulje har vært på veien siden 1985. Representanter reiser hver sommer landet rundt og snakker med unge sommervikarer i alle bransjer og spør dem hvordan de har det på jobb.

Nestleder i Industri Energi Ung, Alida Domaas, forteller at de drar innom plasser der de vet at det er unge folk som jobber.

– For eksempel på restauranter og butikker er det mange sommervikarer. De har kanskje ikke tariffavtale, og har ikke folk å snakke med. Da kan det hende at det skjer ting som ikke er så greit, da er det fint at vi er der og fanger opp hvis det er noe, sier hun.

God standard i industrien

Industri Energi Ungs bidrag til sommerpatruljen er viktig fordi de sikrer tilgang til industrien.

Sommerpatruljen på industribesøk. Foto: Egil Brandsøy.

Domaas påpeker at industrien generelt sett er bedre stilt enn andre bransjer.

– Tidligere statistikker fra sommerpatruljen har vist at det er ganske få brudd i industrien, fordi det er en høy grad av tariffavtaler. Og det gjør at det blir færre brudd på arbeidsmiljøloven, fordi de unge da vet hvilke rettigheter de har. De fleste vet hva et verneombud er, fordi det er strengere sikkerhetstiltak i industrien, sier hun.

Sommervikarer Alex, Anna og Charlotte på Chemring Nobel lytter til sommerpatruljen. Foto: Egil Brandsøy.

Nestlederen sier at selv om ting oftest står bra til for sommervikarer i industrien, så er det viktig at disse arbeidstakerne også får besøk.

– Det kan jo hende at ungdommen her også har spørsmål om arbeidslivet som ikke har blitt fanget opp i søknadsprosessen eller da de fikk jobben, og da er det greit at vi får snakket med dem også.

Tariffavtaler, dyktige tillitsvalgte og flinke verneombud

Domaas var denne uka sammen med Martin Bredesen fra Handel og Kontor og Helene Borhaug fra LO Asker og Bærum på besøk hos medlemsbedriften Chemring Nobel, som har rundt 150 ansatte der 90 er organisert i Industri Energi.

De var innom for å sjekke tilstanden til sommervikarene der.

Sommerpatruljen besøker industrien. Foto: Egil Brandsøy.

Chemring Nobel produserer høyenergimaterialer som brukes som eksplosiver, og leverer forsvarsprodukter til våpenindustrien.

Domaas gir bedriften skryt for arbeidsforholdene til sommervikarene.

Alida Domaas og Helene Borhaug fra LO Asker og Bærum. Foto: Egil Brandsøy.

– Her virket alt bra. Alle vi snakket med hadde det trivelig på jobb, og hadde lyst å komme tilbake igjen på jobb her, og det er jo et godt tegn da. Ved denne bedriften har de tariffavtaler, dyktige tillitsvalgte, flinke verneombud som står på dag og natt, sier hun.

Industri Energi-hovedtillitsvalgt ved Chemring Nobel, Øivind Lyngholm, synes at sommerpatruljen gjør en viktig jobb.

– Jeg synes det er viktig for å få ryddet opp i sommervikarer som ikke har de rettighetene og betalingen som de skal ha, sier han.

Øivind Lyngholm har vært hovedtillitsvalgt i Industri Energi i 8 år. Foto: Egil Brandsøy.

Lyngholm presiserer viktigheten av å være organisert, også for unge arbeidstakere.

– Det er viktig at også de unge er medlem av en fagforening, for da får de støtte hvis det er noe galt i arbeidslivet. De står sterkere sammen hvis noe skulle skje.

– Mange unge i dag vet ikke om sine rettigheter

Martin Bredesen deltok på besøket hos Chemring Nobel. Han representerer sommerpatruljen 2023 for LO-forbundet Handel og Kontor.

– Her var alt tipp topp, sier han.

Representerer HK: Martin Bredesen har besøkt bedrifter i hele Oslo og Akershus. Foto: Egil Brandsøy.

Bredesen sier at selv om de fleste bedriftene har ting på stell, så er det en mangel på informasjon om verneombud og kameraovervåkning og slikt enkelte plasser.

– Mange unge vet ikke om sine rettigheter. Mange arbeidsgivere informerer ikke godt nok. Arbeidskontrakter er som oftest på plass, men det er mye informasjonssvikt, sier han.

Han påpeker at mange mener at å ha en sommerjobb er viktigst av alt, men det er avgjørende at de unge er klar over at de også har rettigheter i arbeidslivet.

LOs sommerpatrulje 2023 varer i år fra 26. juni – 12. juli.

Alida Domaas har i år vært med sommerpatruljen rundt omkring i Oslo-området, mens resten av Industri Energi Ung har vært i hele Norge på langs og på tvers.

Sommerpatruljen på vei inn på bedriften Chemring Nobel. Foto: Egil Brandsøy.

– Så ingen bedrifter må tenke at de kan ha dårlige arbeidskontrakter, eller dårlige forhold, for plutselig kommer sommerpatruljen på døra, sier Domaas.

Se video fra besøket: