På farmasøytisk rundreise: – Vi vil bli sterkere med FLT på laget

I forbindelse med Industri Energi sitt besøk hos flere farmasøytiske bedrifter denne vinteren, har det vært en positiv stemning rundt FLT-sammenslåingen. – Uten tidligere sammenslåinger ville vi ikke hatt den samme tyngden som vi har i dag, sier hovedtillitsvalgt på Asker Contract Manufacturing, Petter Sørensen.

Til nå har følget – som består av arbeidsutvalgsmedlem Barbro Auestad, forbundssekretær Nina Helland og hovedtillitsvalgt i Fresenius Kabi Tone Thon – besøkt ti farmasøytiske bedrifter. De vil fortsette ferden på nyåret.

På besøk hos Asker Contract Manufacturing. Hovedtillitsvalgt Petter Sørensen nummer tre fra venstre. Foto: Egil Brandsøy.

– Disse besøkene er viktige for å opprettholde og knytte sterkere bånd med våre tillitsvalgte på fabrikkene, lære om produksjonsmetodene og møte medlemmene våre i denne viktige industrien, sier arbeidsutvalgsmedlem Barbro Auestad.

På torsdag i forrige uke gikk besøket innom Pharmaq på Kløfta, og Asker Contract Manufacturing, som eies av Next Pharma.

Nestleder Svein Rune Andersen (t.v) i den lokale klubben til Industri Energi gir omvisning på Asker Contract Manufacturing. Foto: Egil Brandsøy.

Vaksiner for fiskeoppdrettsnæringen

Andre Grimseth, hovedtillitsvalgt i Industri Energi og spesialoperatør ved Pharmaq på Kløfta, ser positivt på sammenslåingen med FLT.

Grimseth, som har vært hovedtillitsvalgt i ni år, sier at han har gledet seg til besøket fra Industri Energi.

Andre Skogen-Grimseth tok i mot følget fra Industri Energi. Foto: Egil Brandsøy.

– Jeg har gledet meg lenge til å få besøk da jeg fikk vite om det. Jeg er stolt av å vise frem hvem vi er, og hva vi gjør, sier han.

På Kløfta produserer de vaksiner for all slags fiskeoppdrett, og 99 prosent av vaksinene til laks kommer fra dem.

– Fisk er en svært bærekraftig måte å produsere mat på. Hvis vi ikke klarer å levere vaksiner, går laksen til spille og dør rett og slett. I gamle dager ble det brukt mye antibiotika, men det slipper vi nå når vi har vaksiner, sier han.

Bedre utgangspunkt for å rekruttere nye medlemmer

Barbro Auestad sier at sammenslåingen med FLT vil gi fordeler for denne bransjen.

– Farmasøytisk samarbeidskomite er en komite som har et godt potensiale for å øke i medlemmer etter sammenslåingen med FLT, slår hun fast.

Hun forteller at de har gjort noen grep på overenskomstens virkeområde for å kunne omfatte blant annet laboratorier.

Tone Thon, Nina Helland og Barbro Auestad på besøk hos Asker Contract Manufacturing. Foto: Egil Brandsøy.

– Når FLT blir en del av laget, får vi et enda bedre utgangspunkt for å rekruttere de som jobber på individuell lønn, noe som er ganske vanlig innenfor farmasøytisk overenskomst sitt virkeområde, sier Auestad.

Produserer 9000 tabletter i minuttet

Turen gikk også innom Asker Contract Manufacturing, en bedrift som produserer kalktabletter med D-vitamin for å forebygge beinskjørhet. Her jobber 70 Industri Energi-medlemmer.

Petter Sørensen holder opp en boks med tabletter. Foto: Egil Brandsøy.

Hovedtillitsvalgt Petter Sørensen synes det er svært hyggelig at Industri Energi gjennomfører den besøksrunden de gjør nå.

– De blir bedre kjent med, ikke bare oss som tillitsvalgte, men bedriftene i tillegg, sier han.

Petter Sørensen (t.v) og Nina Helland (t.h) i et møte før omvisningsrunde på fabrikken. Foto: Egil brandsøy.

Han erkjenner at det er unikt å jobbe i farmasøytisk industri, ettersom at de bidrar til bedre helse for befolkningen.

– Det er en svært innovativ industri, med betydelige investeringer og kostnader, spesielt med tanke på at hver maskin her har en prislapp i mangemillionersklassen, sier Sørensen, og legger til at på hver linje produserer de opp til 9000 tabletter i minuttet.

Han konstaterer at han stemte ja til sammenslåing med FLT.

– Sammen er vi sterkere, og jo større vi er, desto sterkere er vi. Dette er fremtiden. Vi har hatt sammenslåinger tidligere også. Uten dem så hadde vi ikke hatt den tyngden i norsk næringsliv som vi har i dag.

Tone Thon fra Fresenius Kabi har vært med på besøkene. Hun er også leder for farmasøytisk underkomite innenfor kjemiske bransjer. Foto: Egil Brandsøy.