Norsk helikopterbesetning fikk Sikorskys pris for heltedåd

Fra prisutdelingen i Atlanta. Sikorskys president, Dan Schultz, konsernsjef i CHC, Karl Fessenden, redningsmann Martin Jonsson og Igor Sikorskys sønn. Foto: Torstein Sandven
Fra prisutdelingen i Atlanta. Sikorskys president, Dan Schultz, konsernsjef i CHC, Karl Fessenden, redningsmann Martin Jonsson og Igor Sikorskys sønn. Foto: Torstein Sandven

torsdag 7. mars 2019

Helikopterprodusenten Sikorsky tildelte onsdag prisen «Winged-S Rescue Award» til besetningen på SAR-helikopteret på Statfjord som i fjor høst reddet to seilere under en storm i Nordsjøen. Det var Industri Energi-medlem og redningsmann Martin Jonsson som mottok prisen på Heli-Expo i Atlanta.

Besetningen på søk- og redningshelikopteret (SAR) fra CHC som er basert på Statfjord B reddet to seilere under en kraftig storm i Nordsjøen i november i fjor. Seilerne hadde sendt ut nødanrop da båten deres tok inn vann i ti meter høye bølger.

På grunn av masten, de høye bølgene og siden seilbåten var i drift var det umulig å plukke opp de nødstedte rett fra båten. Besetningen på helikopteret instruerte derfor seilerne å hoppe over bord.

Redningsmann og Industri Energi-medlem Martin Jonsson var da klar i sjøen for å få heist de to mennene opp i helikopteret. Kun 20 minutter etter helikopteret kom fram til båten var de to seilerne heist uskadd opp i SAR-helikopteret. Kort tid etter sank seilbåten.

– Uten frykt for sine egne liv utviste denne besetningen en innsats for å redde liv. Vi er beæret å kunne hedre besetninger som bidrar til å oppfylle Igor Sikorskys visjon om at helikopter skal redde liv, sier Sikorskys president Dan Schultzi en melding.

Det var redningsmann Jonsson som mottok prisen under en seremoni på helikoptermessen HAI Heli-Expo som pågår i Atlanta i USA denne uka.

SAR-helikopteret på Statfjord B drives av CHC på vegne av Equinor, og har beredskap for hele Tampen-området nord i Nordsjøen (med blant annet feltene Statfjord, Gullfaks, Snorre, Kvitebjørn og Veslefrikk). Koordinering av lufttrafikken for området skjer fra Helikopterflygeinformasjonstjenesten (HFIS) på Gullfaks som spilte en nøkkelrolle i redningsaksjonen.