NEL Hydrogen kan bli nytt industrieventyr på Notodden

Trond Nordli, tillitsvalgt i Industri Energi NEL inne i den nye fabrikken, hvor 15 roboter vil utgjøre produksjonslinjen.
Trond Nordli, tillitsvalgt i Industri Energi NEL inne i den nye fabrikken, hvor 15 roboter vil utgjøre produksjonslinjen.

torsdag 4. april 2019

Industriens vugge sto på Notodden da Norsk Hydro skapte det første industrieventyret i Norge. Nå satser NEL Hydrogen på å bli et nytt industrieventyr i Hydrogenparken basert på det fornybare stoffet hydrogen. Fullt utbygd dreier det seg om tre fabrikker med målet om 300-350 arbeidsplasser.

Tillitsvalgt og prosessoperatør Trond Kåre Nordli i klubben til NEL Industri Energi går bare rundt og smiler om dagen. Vi møtte ham og nestleder i Notodden Kjemiske Arbeiderforening, Morten Halvorsen (som arbeider i Norfolier), til en prat om fremtiden.

– Er det noen som vet at det er oppturer og nedturer i industrien, er det oss. Til sammen har vi vel nærmere 100 års ansettelse i diverse jobber i Hydroparken. Medlemstallet i Notodden Kjemiske Arbeiderforening har krympet sakte men sikkert til i 30-40 aktive medlemmer. Nå øyner vi en lys fremtid for Industrien igjen på Notodden, sier Halvorsen.

Robotteknologi

Trond Nordli (venstre), og Morten Halvorsen, nestleder i Notodden Kjemiske fagforening.
Trond Nordli (venstre), og Morten Halvorsen, nestleder i Notodden Kjemiske fagforening.

Vegg i vegg med dagens fabrikk, er man i ferd med å fullføre første byggetrinn. Den splitter nye fabrikken får avansert robotteknologi, og vil huse 70-75 ansatte, hvorav 36 i produksjonen. 15 roboter vil utgjøre produksjonslinjen i den nye fabrikken. I dag har NEL ca. 30 ansatte.

– Vi må få ny opplæring alle sammen i bruk av de datastyrte robotene. Det skal gå greit. Vi har utrolig mange dyktige ansatte her som er vant til omstillinger, sier Nordli.

– Fra andre halvdel i 2020 bør vi være i full drift. Det vil ta noe tid med opplæring, men interessen for å søke arbeid i NEL er enorm, og det gleder oss veteraner. Det rekrutteres stadig nye medarbeidere, og det er høy kompetanse på søkere, både nyutdannede, og fagfolk fra prosessindustri og oljebransjen. Det trengs ingeniører, operatører, arbeidsledere og prosjektledere, sier Nordli.

Til avisen Telen sier «Vice President Operation NEL Hydrogen Electrolyse Notodden», Erik Løkke-Øwre at man nylig hadde 300 søkere til 14 ledige stillinger.

Første byggetrinn er kostnadsberegnet til 150 millioner kroner. NEL har en stor kontrakt med Nikola Motor Company i USA om levering av 448 hydrogenanlegg for lastebiler. Dette vil sikre milliardinntekter i årene som kommer. ASKO har allerede investert i eget hydrogenanlegg, og Tine er også interessert i å anskaffe hydrogenanlegg til sine lastebiler.

Hydrogenstasjoner

Elektroder settes sammen til elektrolysører. En elektrolysør lager gass, ved å splitte vann til hydrogen og oksygen under tilføring av elektrisk energi.
Elektroder settes sammen til elektrolysører. En elektrolysør lager gass, ved å splitte vann til hydrogen og oksygen under tilføring av elektrisk energi.

Fremover skal det bygges minst 20 nye hydrogenstasjoner i Norge til bruk for kjøretøy som går på hydrogen.

– Biler som går på hydrogen er langt mer miljøvennlige enn elektriske biler. Hvis det nå blir enklere for folk å fylle hydrogen, er jeg sikker på at bilprodusentene vil satse stort på hydrogendrevne biler i fremtiden. Vi trenger et fullt utbygd stasjonsnett i, sier Nordli.

Morten Halvorsen er enig.

– Politikerne kan bare vedta at alle bensinstasjoner skal levere både, bensin, disel, hydrogen og ha lading av elektriske biler. Da kan folk velge selv hvilket drivstoff de vil kjøre med, sier han.

Trond Nordli fremhever den avanserte teknologien som NEL bruker.

-Elektroder settes sammen til elektrolysører. En elektrolysør lager gass, ved å splitte vann til hydrogen og oksygen under tilføring av elektrisk energi. Hydrogen brukes i alt fra matvareproduksjon til glassindustri og kjemisk virksomhet. Vi håper på et stort gjennomslag for bruk av hydrogen til jernbane, skipsfart, bil, buss og lastebiler. Vi er i kontakt med Vattenfall og smelteverksindustrien i Sverige, som er interessert, sier han.

Løkke-Øwre fremhever for Telen at fabrikken blir den første og største i verden. Miljø og klimaminister Ola Elvestuen var imponert da han nylig besøkte NEL på Notodden.

– Det jeg hører av NEL er spennende. Selskapet ligger helt i font, også internasjonalt. Vi ser at klimapolitikken driver næringspolitikken, og det på en måte som kanskje ingen hadde forutsett tidligere. Her i dette selskapet er det en vilje til utvikling, en vilje til å satse, og de har teknologien, sier Ola Elvestuen til Telen.

Verdensledende teknologi.
Verdensledende teknologi.

Tillitsvalgt Trond Nordli foran atmosfæriske elektrolysører.
Tillitsvalgt Trond Nordli foran atmosfæriske elektrolysører.

Trond Nordli ser lyst på fremtiden.
Trond Nordli ser lyst på fremtiden.