Nå kan du sende inn endringsforslag til kommende LO-kongress

– Vi ser frem til å for første gang gjennomføre LO-kongressdebatt i det nye forbundet. Nå har våre tillitsvalgte og medlemmer muligheten til å ikke bare påvirke LO, men faktisk gi nye standpunkter i saker som er viktige for dem, sier AU-medlem Barbro Auestad i IE&FLT.

LO-kongressen er LOs høyeste organ, der alle forbundene er representert med delegater. Neste kongress avholdes den 5. til 9. mai 2025 i Folkets Hus i Oslo.

Vedtakene som blir gjort under kongressen styrer LOs arbeid for perioden 2025 til 2029, og med LOs store innflytelse former det ofte norsk politikk.

– Ingenting er satt i stein. På LO-kongressen er det LOs vedtekter som skal behandles, hva LO skal mene de neste 4 årene. Her kan vi komme med nye forslag, endringer og forbedringer, forklarer Auestad.

AU-medlem Barbro Auestad. Foto: Egil Brandsøy

E-post med debatthefte sendt ut til alle avdelinger

Auestad forteller at alle avdelinger har mottatt e-post fra forbundet med info og debatthefte, og link til hvor debattheftet kan lastes ned.

I debattheftet finner du LO-sekretariatets forslag til handlingsprogram for kongressperioden 2025–2029. Her kan du komme med endringsforslag og sende dem inn til IE&FLT sentralt.

Lyktes med å få hele LO-kongressen til å snu

Klubbleder Frode Larsen i Maersk Drilling har tidligere lykkes med å få hele LO-kongressen til å stå på lag med oljearbeiderne, i noe som var en enorm seier for IE&FLTs medlemmer i 2022.

Larsen forteller at da han så at oljearbeidsplassene ble utfordret i politiske debatter, også i LO, så var det viktig å også få frem hvilke konsekvenser det vil få dersom man vedtar å avvikle næringen.

– Det ble min rolle å fronte dette på LO-kongressen i 2022 og jeg kjente på et enormt ansvar når jeg skulle tale tusenvis av oljearbeideres sak. Selv om det var jeg som talte til LO-kongressen om dette var jeg ikke alene. Jeg hadde hele forbundet i ryggen, understreker han.

Frode Larsen. Foto: Atle Espen Helgesen.

På spørsmål hva han mener blir viktig for LO-kongressen i 2025 nevner Larsen flere ting.

– Det er viktig at LO-kongressen fortsatt vil utvikle industrien i Norge, og olje- og gassvirksomheten er en viktig del av dette. Vi ser hvordan energi er blitt en kritisk vare for Europas sikkerhet og folks lommebøker og vi vil ikke klare å møte klimamålene uten videreutvikling og forutsigbarhet i energimarkedet. Da trenger vi også de unge på laget og da må vi vise at dette er trygge arbeidsplasser, sier han.

Ørjan Normann utfordret statsminister Jonas Gahr Støre på LO-kongressen i 2022. Foto: Atle Espen Helgesen

Har du en viktig kampsak?

– Hvis du som medlem i IE&FLT tenker at her har du en kampsak som du vil ha inn, da må du snakke med din hovedtillitsvalgt som tar det videre, sier Auestad.

Avdelingene sender forslagene inn via programmet EasyMeet. Prosessen blir forklart i eposten.

Når forbundet har mottatt alle forslagene, så behandles de i forbundstyret før oversending til LO.

Kongressdebatt i IE&FLT

Forbundet vil arrangere to digitale seminarer på Microsoft Teams som oppspill til LO kongressdebatt. Varighet på disse vil være litt over en time og er åpent for alle tillitsvalgte:

  • Fredag 05 april, kl. 12:00. Teams lenke her.
  • Torsdag 11 april, kl. 16:00. Dette møtet er avlyst. Hvis du ønsker mer info eller har spørsmål, send e-post til AU-medlem Barbro Auestad: barbro.auestad@industrienergi.no.

I dette seminaret så vil det være noen faglige innlegg om kjernesaker for forbundet og eksempler på hvordan arbeidet med å lage forslag kan gjennomføres i våre avdelinger og klubber.