-Myndighetene må raskt på banen for å redde eksportindustrien vår gjennom koronakrisen

Aluminiumsverket på Husnes rammes av koronakrisen. Arkivfoto: Hydro
Aluminiumsverket på Husnes rammes av koronakrisen. Arkivfoto: Hydro

torsdag 2. april 2020

Hydro sendte i kveld ut en børsmelding om at konsernet iverksetter kraftige tiltak som følge av koronakrisen. Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, sier myndighetene nå må trå til for å redde eksportindustrien vår.

Den europeiske bilproduksjonen er kraftig redusert og byggeprosjekter stoppes. Det gjør at aktiviteten i aluminiumsindustrien nå er på et svært lavt nivå. Og bransjen venter kraftig fall i etterspørsel i den kommende tiden.

Hydro skriver i en børsmelding i kveld at konsernet blant annet har besluttet å utsette gjenåpningen av Hall B ved aluminiumsverket Husnes som en tilpasning til den raske svekkelsen i markedet. Oppstarten var planlagt i første halvdel av 2020, men er nå utsatt til tidligst tredje kvartal 2020.

Videre tar Hydro kraftige grep for å redusere kostnadene på tvers av selskapet.

Myndighetene må handle raskt

Frode Alfheim, leder i Industri Energi, ber myndighetene trå til for å redde industrien.
Frode Alfheim, leder i Industri Energi, ber myndighetene trå til for å redde industrien.

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi ber myndighetene snarest gå i dialog med industrien og fagforeningene for å sikre at vi fremdeles har en eksportindustri når koronakrisen en dag er over.

Alfheim advarer sterkt mot å stenge ned aluminiumsverk i Norge, fordi det får så dramatiske følger og er så vanskelig å starte opp igjen verk hvis de først blir stengt.

– Markedet for industrien forsvinner fort. Myndighetene må nå handle raskt og i første omgang ta tak i nettleie-politikken og CO2-kompensasjonsordningen, Men trolig trengs enda kraftigere tiltak for å redde industrien gjennom denne krevende tiden, sier Alfheim.

Industri Energi har sendt brev til næringsminister Iselin Nybø (V) og bedt om et snarlig møte.

Total kollaps i aluminiumsmarkedet

Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann sier fagforeningen jobber knallhardt for å unngå permitteringer. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen
Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann sier fagforeningen jobber knallhardt for å unngå permitteringer. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen

Hovedtillitsvalgt ved Hydro Husnes og leder for samarbeidskomiteen for aluminium, Ørjan Normann, sier at Hydro skal ferdigstille oppgraderingsprosjektet ved B-hallen på Husnes, men den blir ikke startet.

-Det er svært tøffe tider. Nå har vi i 11 år stått på for å få gjenoppstartet B-hallen, men slik situasjonen er med total kollaps i den europeiske aluminiumsindustrien, har vi forståelse for vedtaket om utsettelse.

Han understreker at fagforeningen nå jobber knallhardt sammen med bedriften for å unngå permitteringer. – I denne krevende tiden gjør vi vårt ytterste for å sikre at alle har arbeid. Og vi er enig med ledelsen om at vi alle skal strekke oss langt og være fleksible for å unngå permitteringer.

Samtidig mener han det er avgjørende at myndighetene nå kommer på banen for å redde den grønne norske aluminiumsindustrien.

-Vi har over tid sett forringelse av våre rammevilkår. Det må tas tak i. Samtidig er vi i en prekær situasjon der hele markedet for aluminium har falt vekk. Vi må ha avsetning på aluminiumet vårt, og her må vi komme i dialog med myndighetene for å se på mulige løsninger, sier Normann.

Han viser til at aluminiumsprodusenter i andre land er definert som samfunnskritisk industri som gjør at de kan opprettholde produksjonen, gjennom statlige ordninger. -Det bør også gjelde norsk aluminiumsproduksjon, sier han.

Ørjan Normann minner om at aluminiumsverk ikke skal skrus av og på. – Det tar år å starte opp igjen et nedstengt aluminiumsverk og koster milliarder av kroner, sier han.