Mellomoppgjøret 2023: Enighet i forhandlingene for glass og keramisk industri

– Jeg er glad for at de ansatte i bedriftene på denne avtalen får utbytte av årets streik i mellomoppgjøret mellom LO og NHO, som ble gjennomført nettopp på grunn av denne typen bransjer som ligger såpass lavt i gjennomsnittslønn. De får nå et tillegg på 10,50 kroner i dette oppgjøret, sier forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi.  

Det var god stemning i forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri i dag.

– Vi var enige omtrent før vi gikk inn døra, for her lå jo alle føringene i Riksmeklerens møtebok på hva vi skulle få, sier forhandlingsleder Asle Reime.

Et generelt tillegg på kroner 10,50 gjøres gjeldende fra 21. april 2023. Satsen i overenskomstens § 3 pkt. 3.1.1 blir etter dette kroner 186,05, også gjeldende fra 21. april. Basis timelønn er satsen for 37,5 timers uke, lyder protokollen.

Hele grunnen for at vi gikk til streik

Forhandlingene for glass og keramisk industri omfatter 125 Industri Energi-medlemmer i bedriftene Hadeland Glassverk, Figgjo, Home Brands Magnor, Norsk Teknisk Porselen og Porsgrunds Porselænsfabrik.  

Reime forteller at det ikke er så veldig mange bedrifter på denne avtalen.

– Det har vært bedrifter som har slitt tøft under koronapandemien. Det som er fordelen og nedsiden med denne avtalen er jo at de har i utgangspunktet forholdsvis lav lønn i forhold til gjennomsnittet av industriarbeiderlønn, men fikk et stort utbytte av streiken, sier han.

Forhandlingsutvalget til Industri Energi på vei til forhandlingene. Asle Reime (t.v) og Ronny Kristoffersen (t.h). Foto: Egil Brandsøy.

– Hele hovedgrunnen for at LO valgte å gå til konflikt, var ikke fordi vi var uenige om prosentene, men nettopp for å løfte opp de som ligger så lavtlønnet. Og det er for oss veldig viktig at vi fikk dette gjennomført slik at de ble løftet, sier Reime.

Lokale forhandlinger gjenstår

Asle Reime påpeker at oppgjøret ikke er ferdig.

– Nå skal jo disse i lokale forhandlinger. Selv om det er forskjell ifra bransjer, får vi tilbakemelding om at det er bedre tider hos noen, og vi håper jo at de skal få det utbyttet i de lokale forhandlingene.

Forhandlingslederen fortsetter:

– Og det ligger føringer i Riksmeklerens møtebok, om at det skal være fokus på reelle forhandlinger, og vi kommer til å følge det nøye på alle våre avtaler der vi har minstelønnsavtaler, sier Reime.

Industri Energis forhandlingsutvalg:

Asle Reime, forhandlingsleder
Ronny Kristoffersen, forbundssekretær