Leif Sande hedret med LOs høyeste utmerkelse

Fra venstre: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi delte ut Pioneren til Leif Sande. Foto: Runa Andersen
Fra venstre: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi delte ut Pioneren til Leif Sande. Foto: Runa Andersen

fredag 6. desember 2019

Industri Energis tidligere forbundsleder Leif Sande fikk tildelt LOs hederspris Pioneren under Styrke-konferansen.

– Det er en fagforeningskjempe som vi hedrer i dag. Du har engasjert deg i fagforening nesten hele ditt voksne liv, sa forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi da han delte ut prisen på organisasjonskonferansen Styrke.

Alfheim trakk blant annet fram Sandes kompetanse i forhandlinger og hans høye arbeidskapasiteten. Sande har vært leder i Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) og Industri Energi, som forbundet heter etter sammenslåingen med Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund i 2006, i til sammen 17 år. Etter at Sande pensjonerte seg i 2017 har han engasjert seg politisk og er vara på Stortinget for Arbeiderpartiet i Hordaland.

– Det var kanskje mange som trodde at nå skal Leif lene seg litt tilbake på laurbærene. Men Leif hadde fortsatt mye restarbeidsevne igjen og valgte å engasjere seg i politikken for et bedre arbeidsliv for folk flest. Leif, det står det så stor respekt av, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i en videohilsen.

Sande fikk stående applaus av 400 tillitsvalgte på Styrke-konferansen.

– Jeg ble klubbleder på fabrikken 23 år gammel. Det har vært en kjekk jobb, og det har ikke føltes som noen oppofrelse. Men tusen takk, sa en usedvanlig ordknapp Sande fra talerstolen.

Pioneren har blitt delt ut i LO fra 1977. Den gis til fagforeningsfolk som har gjort en betydelig innsats i eller for fagbevegelsen i minst 25 år sammenhengende.

Prisvinnerne får en miniatyrutgave av skulpturen «Pioneren» som står på Youngstorget i Oslo og er laget av kunstneren Per Palle Storm.

Dag Unnar Mongstad, mangeårig tillitsvalgt i Industri Energi Equinor, fikk Pioneren i 2018.

Det samme gjorde Lars Anders Myhre, som ledet Norsk Olje og Petrokjemisk Fagforbund fra stiftelsen i 1977 til de gikk inn i Industri Energi i år 2000.