Klar tale fra Barbro Auestad under høring på Stortinget: – Regjeringens politikk øker kraftprisene og ødelegger for industrien

torsdag 26. oktober 2017

– Regjeringen fører en politikk som har til formål å øke kraftprisen. Dette legger et stort press på lønnsomheten i eksisterende industri og truer nyinvesteringer, sa Barbro Auestad fra Industri Energi under høring i Næringskomiteen onsdag 26.oktober.

Industri Energi deltok i dag på to stortingshøringer for å kommentere statsbudsjettet for neste år.

Forbundsleder Frode Alfheim og spesialrådgiver Johnny Håvik var i Energi- og miljøkomiteen og trakk frem behovet for nye leteområder for olje og gass, samt karbonfangst og -lagring.

Leder for samfunnnspolitisk avdeling Barbro Auestad og spesialrådgiver Geir Vollsæter var i Næringskomiteen og snakket om hvor viktig det er at norsk industris rammevilkår sikres.

Næringskomiteen

Barbro Auestad advarte komiteen mot at regjeringens politikk for å øke kraftprisene kan få alvorlige konsekvenser for norsk industri.

Regjeringen øker skatten på kraftselskapene, hvilket truer investeringer i mer vannkraft. Når det ikke investeres i mer kraft, øker kraftprisene.

Videre vil ikke regjeringen ikke gjeninnføre startavskrivningsordningen som de fjernet da Solberg-regjeringen tok over for de rød-grønne. Ved å ikke gjeninnføre denne ordningen, gjør de det vanskeligere å investere for selskaper som produserer nikkel, silisium, aluminium og andre typer metaller og legeringer – produksjon som er kritisk viktig for det grønne skiftet, og som skaper sysselsetting og verdiskaping.

Innlegget ble etterfulgt av flere oppfølgingsspørsmål.

Se videopptak med innlegget til Barbro Auestad på Stortingets nettsider.

Energi- og miljøkomiteen

Frode Alfheim og Johnny Håvik. Foto: Foto: skjermdump fra videoopptak på stortinget.no
Frode Alfheim og Johnny Håvik. Foto: Foto: skjermdump fra videoopptak på stortinget.no

Forbundsleder Frode Alfheim trakk i sitt innlegg til Energi- og miljøkomiteen frem to saker som er svært viktige for arbeidsplassene til medlemmene våre: fangst- og lagring av CO2, og tilgang til nye attraktive letearealer på norsk sokkel.

Karbonfangst og –lagring er av avgjørende betydning for å nå klimamålene.

– Nesten en fjerdedel av de globale utslippskuttene må komme fra karbonfangst- og lagring, påpekte Frode Alfheim.

Som vi skrev i et brev til Regjeringen nylig, har vi vært svært fornøyd med at de frem til nå har bidratt til å sikre fremdrift med prosjekter for karbonfangst og –lagring ved alle de tre industrianleggene Norcem, Yara og Klementsrud.

– Skuffelsen er derfor enormt stor når regjeringen nå legger opp til å kutte finansieringen av prosjektene med hele 90 prosent i 2018, sa Alfheim, og understreker:

– Industrien sier selv at et slikt kutt langt på vei vil stoppe prosjektene.

Når det gjelder nye letearealer på sokkelen, var hovedpoenget til Alfheim at dersom vi ikke finner og setter i drift nye felt vil produksjonen fra 2025 og fremover falle, arbeidsplasser forsvinne og staten få mindre inntekter. Med mindre inntekter, svekker vi også statens muligheter til å støtte klimaprosjekter.

– Vi må sikre at vi har letevirksomhet i arealer som har potensiale for store funn. Derfor må Stortinget åpne nye attraktive områder, og det må skje raskt, sa forbundslederen.

Se videopptak med innlegget til Frode Alfheim.