God jul, godt nytt år og takk for innsatsen!

fredag 22. desember 2017

Jeg ønsker dere alle god jul og godt nytt år, og jeg vil rette en spesiell hilsen til alle dere som jobber i julen og kanskje til og med på selveste julekvelden. Takk for den fantastiske innsatsen dere gjør.

Tiden er inne for et tilbakeblikk på året som har gått, men kanskje først og fremst – for å se fremover mot året som kommer. Vi har mange store og viktige oppgaver foran oss, og la meg si det med en gang: I 2018 skal vi vokse. Vi skal bli flere medlemmer. Og vi trenger deg med på laget for få det til.

2017 har vært et innholdsrikt år. I april hadde vi et fantastisk godt landsmøte. Jeg er stolt av å lede et så godt forbund, med så mange dyktige tillitsvalgte og medlemmer. Vi har også hatt et stortingsvalg i året som har gått. Man kan være fornøyd eller mindre fornøyd med resultatet: Vi jobber uansett opp mot alle partier, uansett farge, for å fronte saker som er viktige for dere medlemmer og arbeidsplassene deres.

Fortsatt er det mange som sliter i olje- og gassnæringen. Mange har mistet jobbene sine og opplever usikkerhet. Men vi ser lyspunkter og jobber knallhardt for å sikre en fortsatt sterk næring. Nylig fikk vi vite at Statoil vil bygge ut Johan Castberg-feltet. Det er en utrolig god nyhet for oss som brenner for norsk oljeindustri og for utvikling i nordområdene.

Industrien i Norge, enten det er på land eller til havs, spiller en nøkkelrolle i samfunnet vårt. Industriarbeidsplassene og jobben dere gjør hver dag, er det som gjør Norge til et godt land å leve i.

Uten industri er vi ingenting. Derfor er det å sikre industrien gode rammevilkår noe av det viktigste vi driver med. Enten det er kampen for å sikre nye leteområder for olje- og gassindustrien, eller konkurransedyktige kraftpriser for industrien vår på land. Bare for å nevne to eksempler. Lista er lang.

I tillegg til å sikre industri og arbeidsplasser i Norge, skal arbeidsplassene være trygge og dere skal ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Vårt viktigste redskap for å sikre dette er tariffavtaler og trepartssamarbeidet mellom oss arbeidstakere, arbeidsgiverne og myndighetene.

I 2018 er det hovedoppgjør. Det betyr at vi skal møte arbeidsgiverne for å forhandle om alt som står i tariffavtalene, ikke bare lønn. Derfor er hovedoppgjøret veldig viktig. Siden vi er et stort forbund har vi stor styrke forhandlingene. Men i 2018 skal vi bli enda sterkere.

Til tross for nedgangen i oljenæringen har vi klart å opprettholde et relativt stabilt medlemstall. Mange nye har meldt seg inn. Likevel er det ikke til å komme unna at oljenedgangen har gjort et solid innhugg i medlemstallet. I skrivende stund er vi 57.000 medlemmer, nesten 4000 færre enn vi var på vårt største for et par år tilbake.

Derfor skal vi vokse i 2018. Vi skal bli flere. Slik at vi kan står enda sterkere rustet i arbeidet med å trygge jobbene, lønns- og arbeidsvilkårene og sikkerheten deres. Og slik at vi kan forhandle frem enda bedre medlemsfordeler som kommer godt med i privatlivet og for familiene deres.

For å lykkes trenger vi dere alle med på laget. Vi trenger deg som er tillitsvalgt, og vi trenger deg som er medlem.

Min oppfordring er: Snakk med kollegaer som ikke er medlemmer, huk tak i nyansatte, del erfaringer og fortell om oss.

Så skal jeg og alle de gode kollegaene mine gjøre vår del av jobben for at vi skal vi skal bli flere og sterkere. Medlemsvekst er hekt avgjørende for å sikre at vi står sterkt rustet til å møte fremtidens utfordringer. Det er bare å brette opp ermene!

Jeg gleder meg til et aktivt 2018 med nye, spennende oppgaver som vi skal løse sammen med alle dere dyktige tillitsvalgte og medlemmer.

For husk, dette er lagarbeid. Står vi sammen, står vi sterkere.