-Hvis Europa skal nå klimamålene trengs all hydrogen vi kan produsere

Geir Seljeseth leder Industri Energis kontor i Brussel.
Geir Seljeseth leder Industri Energis kontor i Brussel.

mandag 20. juli 2020

– Hvis hydrogen skal være en av de sentrale klimaløsningene i Europa, så er det utslippene som må stå i høysetet, ikke opprinnelsen, sier Geir Seljeseth som leder Industri Energis Europa-kontor i Brussel.

I den nye hydrogenstrategien som ble lagt fram av EU-kommisjonen tidligere i juli varsles det storstilt satsing på hydrogen i tida framover. Men EU-kommisjonen vil prioritere grønt hydrogen som er framstilt ved hjelp av fornybar kraft gjennom elektrolyse av vann.

Skillet mellom grønt og blått hydrogen blir tidvis ganske kunstig, sier Geir Seljeseth til NTB. Han påpeker at hvis vi skal nå klimamålene i Europa, så trengs alt det hydrogenet vi kan produsere. Både grønt hydrogen og blått hydrogen.

Naturgass kan nemlig også brukes til å framstille hydrogen. Samtidig kan man fange og lagre mesteparten av CO2-en som frigjøres i produksjon, slik at klimautslippene blir svært lave.

Det er dette som kalles blått hydrogen. Og blått hydrogen kan produseres i langt større skala enn grønt hydrogen, til vesentlig lavere pris.

NHO, Norsk olje og gass,Industri Energi, Equinor og Aker Solutions har alle formidlet sine bekymringer til EU-kommisjonen i forbindelse med utformingen av den nye strategien. Det samme har Olje- og energidepartementet gjort.