Halliburton vil flytte arbeidsplasser fra Norge til Dubai: Dette skal vi slåss imot, sier Industri Energi-lederen

Oljeserviceselskapet Halliburton vil flytte arbeidsplasser som er direkte knyttet til driften på norsk sokkel til et operasjonssenter i Dubai. – Vi skal kjempe beinhardt for å beholde disse arbeidsplassene i Norge, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

De 30 ansatte som blir berørt ble fredag ettermiddag orientert om at den amerikanskeide oljeservicebedriften vil flytte arbeidsplassene deres til Midtøsten i løpet av året. Dette er jobber innen avansert boreteknologi, såkalt ADT, som nå utføres ved operasjonssentre i Stavanger-regionen.

-Jeg er redd dette bare er starten av en større prosess der offshore arbeidsplasser først flyttes til operasjonssentre på land, før de flyttes til lavkostland. Teknologisk er det ingenting som hindrer dette, sier Industri Energi-klubbleder Knut Nesland i Halliburton.

Frykter utflagging vil svekke kvalitet

Han opplyser at hele oljeservicebransjen er i en pågående prosess der stadig flere arbeidsplasser flyttes fra sokkelen til operasjonssentre på land. Halliburton alene har flyttet 150 offshore arbeidsplasser til operasjonssentre på land.

Knut Nesland, klubbleder i Halliburton. Arkivfoto: Atle Espen Helgesen

Nesland frykter utflagging av arbeidsplasser vil gå utover kvaliteten på arbeidet. Og han sier at man ikke lenger vil ha kontroll med arbeidsmiljøet til folkene, som tross alt skal jobbe med driftsoppgaver på norsk sokkel.

Skal slåss imot utflaggingsplanen

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, reagerer kraftig og forsikrer at forbundet vil mobilisere for å stanse den planlagte utflyttingen av norske arbeidsplasser.

-Vi skal slåss imot disse planene. Vi skal kjempe for at kontrollrom som styrer aktiviteten på norsk sokkel skal ligge i Norge og at arbeidsplassene skal være her, sier Alfheim.

Han understreker at forbundet ikke er imot den teknologiske utviklingen.

Forbundsleder Frode Alfheim forsikrer at han vil kjempe imot utflaggingen av arbeidsplasser. Foto: Egil Brandsøy

– Men selskapene som er på norsk sokkel har ansvar for å produsere olje og gass på vegne av det norske samfunnet. Og aktiviteten på norsk sokkel skal gi ringvirkninger og arbeidsplasser i Norge. Utflagging av disse arbeidsplassene skal vi kjempe beinhardt imot, sier han.

Alfheim understreker at forbundet vil ta dette opp både med operatørselskapene ConocoPhillips og Aker BP, som har kontrakt med Halliburton, og politisk med olje- og energiministeren.