Færre rettssaker om oppsigelser i olja

tirsdag 20. juni 2017

Antallet rettssaker om oppsigelser i oljebransjen synker. Arbeidsgivere bruker i større grad ansiennitetsprinsippet ved nedbemanning enn tidligere, mener advokat Eyvind Mossige i Industri Energi.

Fra 2013 har tallet på arbeidsrettssaker i Norge eksplodert. Ved Stavanger tingrett ligger økningen fram til 2016 på 307 prosent, til 175 saker. ForJæren tingrett ligger økningen på 235 prosent. I fjor behandlet sistnevnte 67 arbeidsrettssaker, skriver Stavanger Aftenblad.

Sakene har blitt behandlet i rettsvesenet i kjølvannet av oljenedturen de siste årene. Rundt 50.000 årsverk i oljebransjen har forvunnet siden 2013.

Men nå i 2017 synker tallet på saker i arbeidsrettssaker. Advokat Eyvind Mossige i Industri Energi mener dette henger sammen med at det skjer færre usaklige oppsigelser enn tidligere, fordiarbeidsgivere har blitt flinkere til å vektlegge ansiennitet.

– Jeg tror nok at de nå bruker ansiennitet slik vi mener det skal brukes. Hovedforklaringen er at arbeidsgiver er blitt flinkere til å følge regelverket. Og følger man ansiennitetsprinsippene, blir oppsigelsene saklige, sier Mossige til Aftenbladet.