Arthur Svensson-prisen 2022: – Vi vet alle at en annerledes verden er mulig

– Denne prisen forteller verden at det er på tide å lytte til stemmene til helsearbeidere. Vi vet alle at en annerledes verden er mulig. En verden basert på solidaritet, og hvor fagforeninger er fri til å forbedre livene til alle arbeidere, og hvor forhandlingsrett og helsevesen blir behandlet som grunnleggende rettigheter, sa George Poe Williams da han mottok Arthur Svensson-prisen på Rockefeller i går.

Han la også til:

– Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, som på en liten måte gjør at den bedre verdenen er litt nærmere oss.

George Poe Williams er forbundsleder i National Health Workers Union of Liberia (NAHWUL), som organiserer helsearbeidere i Liberia. Han er selv sykepleier.

Det er hans kamp for forhandlingsrett, og at helsearbeidere skal ha en rett til å organisere seg i sitt hjemland, som ga ham Arthur Svensson-prisen for faglige rettigheter i går.

Forbundsleder Frode Alfheim har nettopp tildelt George Poe Williams Arthur Svensson-prisen. Foto: Egil Brandsøy.

Fagforeninger blir sett på som fiender av regjeringen i Liberia

Helsearbeiderne i Liberia har over flere år jobbet under ekstreme forhold med Ebolaepidemien og koronapandemien.

Disse krisene har lagt et stort press på et underfinansiert helsevesen, og fagforeningsledere som har krevd høyere lønn og beskyttelsesdrakter har selv mistet jobben.

Det har gått så langt at det har vært en rekke drap på fagforeningsledere i landet, som Espen Løken – leder av Svenssonstiftelsen – skrev om i Klassekampen i går.

Forbundsleder Frode Alfheim sa klart i fra på scenen hva han synes om den behandlingen.

– Vi blir rasende når friheten til å organisere seg brytes, og fagforeninger ikke får lov til å forhandle på vegne av sine medlemmer. Vårt budskap til myndighetene i Liberia er at vi ikke vil hvile før fagforeninger, også i offentlig sektor, respekteres, sa han.

Frode Alfheim holdt innlegg før han ga prisen til George Poe Williams. Foto: Egil Brandsøy.

George Poe Williams understreker at kampen også handler om krav til skikkelig utstyr som kan redde livet til helsearbeidere som jobber under ekstreme forhold.

– Døde sykepleiere hjelper ingen, sa han fra scenen.

Prisen vil sette press på myndighetene

Prisvinner får 500 000 kroner, der halvparten går direkte til prisvinner og et tilsvarende beløp settes av til oppfølgingsarbeid.

Espen Løken forteller at prisen betyr viktig økonomisk støtte til videre organisasjonsarbeid for George Poe Williams og NAWHUL, fordi det vil legge press på myndighetene i landet til å anerkjenne dem.

Forbundsleder Frode Alfheim og Espen Løken smiler sammen med George Poe Williams utenfor Rockefeller. Foto: Egil Brandsøy.