Åpning av verdens første anlegg for karbonfangst i prosessindustri

Det var fredag 20. januar duket for storstilt markering på Mo industripark for åpningen av verdens første karbonfangstanlegg for ferrosilisumsovner på Elkem Rana.

Det er på Elkem Rana at det storstilte prosjektet blir satt i gang. Her slippes det årlig ut over 300 000 tonn med CO2, først og fremst i den kraftkrevende produksjonen av ferrosilisium.

Blant samarbeidspartnerne som står bak prosjektet finner man store industriaktører som Elkem, Alcoa, Ferroglobe og Norcem. De ser et potensiale på å kutte 1,5 millioner tonn med CO2-utslipp årlig, noe som tilsvarer tre prosent av Norge sine klimagassutslipp.

Karbonfangst er helt nødvendig

Frode Alfheim i panelsamtale om mulighetene karbonfangst kan gi for Norsk Industri.

Forbundsleder i Industri Energi Frode Alfheim, var på besøk i Mo i Rana for å møte tillitsvalgte og delta på arrangement.

-Om det er en ting vi vet så er det at de bedriftene som ikke klarer å omstille seg, er bedriftene som ender opp med å bli utkonkurrert, påpeker Frode Alfheim

Alfheim deltok i en panelsamtale der flere næringslivsaktører og politikere var til stede. Hans budskap var tydelig:

– Når forbrukere krever mer klimavennlige produkter, og flere land regulerer klimagassutslipp hardere, så er det et kjempestort konkurransefortrinn for norske industribedrifter som klarer å kutte egne klimagassutslipp. Karbonfangst og -lagring vil være en kjempestyrke for norsk prosessindustri, og er en viktig del av at vi skal nå våre klimamål, sier han.

-En ting er sikkert. Betydningen dette har for Nordland og for Norge er enormt, og vi kommer til å trenge denne driven som er vist i dette prosjektet med oss videre, sier Alfheim.