36 mister jobben når overskuddsbedrift legges ned i Høyanger

Tillitsvalgt ved Nyrstar, Terje Ljotebø. Foto: Privat
Tillitsvalgt ved Nyrstar, Terje Ljotebø. Foto: Privat

fredag 4. september 2020

Nyrstar legger ned produksjonen av resirkulert metall ved fabrikken i Høyanger. Dermed mister 36 ansatte jobben.– En trist dag for oss, sier Terje Ljotebø, tillitsvalgt iIndustri Energi.

– Jeg har vært med siden oppstarten, og det blir 15 år i år. Det er klart det er tungt for de ansatte å miste jobben. Mange har etablert seg med hus og hjem og med barn på lokale skoler. Det er ikke lett å få ny jobb i Høyanger. Det så optimistisk ut med planene for åpning av den nye hallen til Hydro, men det ble utsatt på grunn av koronakrisen. Det ser dermed ut til at mulighetene er begrenset for å få jobb i Hydro også, sier Ljotebø.

Nyrstar har nederlandske eiere og ligger i næringsparken til Hydro i Høyanger. Fabrikken ble etablert i 2005, og ble kjøpt av Nyrstar i 2013. Av de 36 ansatte er 25 medlemmer iIndustri Energi.

Regnskapstallene viser at bedriften gikk med et overskudd på 27 millioner kroner og hadde en omsetning på 103 millioner kroner i 2019.

– Det er paradoksalt at man vil avvikle fabrikken i Høyanger. Vi har aldri hatt et bedre resultat, og det er satt produksjonsrekorder hver uke. Nå håper vi at det kan komme inn nye eiere, men foreløpig har vi ikke fått signaler om at Nyrstar vil selge bedriften, sier Ljotebø.

De fleste har tre måneders oppsigelsestid. Råstoffet tar slutt i løpet av denne måneden, etter som Nyrstar i Nederland har sluttet å levere til fabrikken i Høyanger. Nedrigging av anlegget tar fatt etter den tid.

– Det blir spesielt og vemodig å demontere sin egen arbeidsplass, men vi skal stå rakrygget og gjøre en skikkelig jobb helt til siste slutt, sier Terje Ljotebø.

Les hele saken i Fri Fagbevegelse her.

Tekst: trond.elstad@lomedia.no