Vi skal vise at Norge trenger petroleumsindustrien også i framtiden

Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi, er klar for LOs olje og gasskonferanse i Bodø.
Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi, er klar for LOs olje og gasskonferanse i Bodø.

mandag 31. oktober 2016

– På LOs olje- og gasskonferanse skal vi vise at Norge trenger oljeindustrien og at vi må videreutvikle petroleumsnæringen i nord for å sikre statens framtidige inntekter, sier Frode Alfheim som leder LOs olje- og gassutvalg.

LOs olje- og gasskonferanse starter i Bodø på mandag. Konferansen er fullbooket med nær 200 deltakere. På programmet står olje- og energiminister Tord Lien og arbeidsminister Anniken Hauglie. I tillegg kommer Ap-leder Jonas Gahr Støre, LO-leder Gerd Kristiansen, NHO-direktør Kristin Skogen Lund, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk Olje og Gass og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Frode Alfheim, som også er nestleder i Industri Energi, legger ikke skjul på at konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja blir et hett tema på årets konferanse.

–Oljebransjen er inne i en tung periode. Våre medlemmer har opplevd oljeprisfall, permitteringer og oppsigelser. Da er det tøft å oppleve at fagforeningskamerater forsøker å slå beina under deg. Denne konferansen vil gi en pekepinn på reaksjonene fra «uteapparatet» i næringen som merker dette på kroppen, sier Frode Alfheim.

Trenger ny aktivitet

Alfheim mener LO-familien må fortsette å arbeide sammen for å komme i gang med ny aktivitet i petroleumssektoren.

-På denne konferansen vil vi vise at petroleumsindustrien er Norges viktigste næring og en forutsetning for det offentliges inntekter. Konferansen er tenkt å skape et framtidsbilde rundt videreutviklingen av den norske petroleumsindustrien, spesielt i nord. Det må skje med grunnlag i en konsekvensutredning for Lofoten, Vesterålen og Senja. Siden må vi lete etter og produsere olje og gass i dette området, sier Alfheim.

Han sier konferansen skal forberede deltakerne på dette sporet inn mot LO-kongressen i mai og de politiske partienes landsmøter.

HMS står sentralt

Helse, miljø og sikkerhet står også sentralt i konferanseprogrammet.

– Jeg er bekymret når vi ser at uønskede hendelser kommer påfallende tett. Riggulykken og helikopterstyrten viser hvor viktig at vi har fokus på HMS og ikke minst helikoptersikkerhet, sier Alfheim.

Han understreker at oljebransjen nå har brukt to og et halvt år på å kutte kostnader. – I denne situasjonen er det uhyre viktig at Petroleumstilsynet er på vakt og at partssamarbeidet fungerer, sier Alfheim.