– Utrolig viktig å være i det største og beste forbundet som forpleiningssjef

Verdens nordligste boreprosjekt: Forpleiningssjef John Helge Haugsbakk avbildet på West Alpha riggen i Karahavet nord for Sibir sommeren 2014.
Verdens nordligste boreprosjekt: Forpleiningssjef John Helge Haugsbakk avbildet på West Alpha riggen i Karahavet nord for Sibir sommeren 2014.

torsdag 13. oktober 2016

Industri Energi er kjent for å være forbundet som organiserer vertikalt. Det vil si fra arbeidere og opp til sjefsnivå. – Det er utrolig viktig å være i det største og beste forbundet, sier forpleiningssjef John Helge Haugsbakk i oljeleverandørbedriften Sodexo.

Han håper at konseptet Industri Energi sjef vil skape en aktiv gruppe, hvor man kan utveksle erfaringer og utfordringer på ulike sjefsnivåer.

– Det ville være et svært interessant forum med sjefer både fra landindustrien og offshore, sier han.

– Jeg har ikke hatt en negativ erfaring med å være i sjefsstilling som medlem i Industri Energi. Både vi og operatørene vet godt at vi står sterkest ved å være sammen. I lønnsforhandlinger hadde vi aldri kunnet oppnådd så mye på tariffavtalen hvis vi ikke hadde stått i et sterkt og stort forbund som kan sette makt bak kravene. Forbundet Lederne har ikke forhandlingsrett på flyteriggavtalen, og derfor har de aldri vært et alternativ, sier han.

Forhandlinger

John Helge Haugsbakk har LO-nåla etter 40 års medlemskap i Norsk Sjømannsforbund , Nopef og Industri Energi.

– Det er liten tvil om at det er kjøttvekta som teller i forhandlinger. Slik sett har Industri Energi mye større tyngde i forhandlinger med 60.000 medlemmer enn Nopef alene hadde med under en tredel av medlemmene, sier han.

Haugsbakk kom inn på riggsiden i 1979, og arbeider nå i Sodexo. Han har gått gradene, og har vært forpleiningssjef siden midten av 1990-tallet.

Seriøs

– Sodexo er heldigvis en seriøs aktør som legger til rette for videreutvikling og utdanning av ledere. Jeg har hatt anledning til å ta forskjellige lederkurs, noe som jeg har hatt god nytte av i min daglige jobb. Selskapet oppmuntrer og gir støtte til at forpleiningsoperatører får opplæring og tar fagbrev. Det samme gjelder for kokkene, som har et internt kokkelandslaget som utvikler egne matkonsepter, sier han.

Han har fått med seg mange oppturer og nedturer når det gjelder oljeprisen i sine år i Nordsjøen.

–Dette er en syklisk industri med store svingninger. Det var dessverre ikke uventet at nedturen kom på slutten i 2014. Det hadde vært klondyke i flere år. Jeg hadde faktisk ventet at nedturen kom tidligere. Det som skiller seg fra tidligere kriser, er dessverre at denne gang er krisen betydelig og ser ut til å vare lenge. Det er trist å se hvor mange flinke arbeidsfolk som har måtte gå. Vi vet at det antagelig trengs flere folk i 2017 og 2018, og vi får tro at det bli en utvikling med mer stabile og relativt gode oljepriser, sier han.

Rekruttering

– Hva er du mest bekymret for i offshorebransjen i dag?

– Jeg er bekymret over nye useriøse aktører som bare tenker pris for å holde nede lønnsnivået, og ikke tar HMS, lederutvikling og er interessert i at de ansatte tar fagbrev. Det er også grunn til bekymring når det gjelder rekruttering av arbeidstakere. Mange unge kan ha blitt skremt av å lese om krisetilstandene i oljesektoren, og vi kan risikere at mange unge ikke tør å satse på et yrke i Nordsjøen. Jeg håper imidlertid at mer normale tilstander vil sørge for at ungdommen ser at en karriere offshore er både mulig og interessant, sier John Helge Haugsbakk.

Meld deg inn og få unike medlemsfordeler.
Meld deg inn og få unike medlemsfordeler.