Ungdomskonferansen 2015: Slik kan du påvirke politikere

Ommund Stokka og Ann Ørjebu på Ungdomskonferansen 2015
Ommund Stokka og Ann Ørjebu på Ungdomskonferansen 2015

lørdag 24. oktober 2015

– Dere må tørre å bruke den makten dere har, sa leder av Sosialistisk Ungdom, Nicholas Wilkinson på ungdomskonferansen til Industri Energi. Når dere snakker, så lytter vi.

Wilkinson deltok i politisk debatt sammen med Ann Ørjebu, medlem av valgkomiteen i Ungdomsutvalget og Fredric Holen Bjørdal, Arbeiderpartiets representant for Møre og Romsdal på Stortinget og medlem av Arbeids- og sosialkomiteen. Deltakerne var invitert for å diskutere oljearbeiderne på flerbruksfartøy i Nordsjøen.

Områdeansvarlig i Industri Energi, Ommund Stokka startet dagen med en gjennomgang av arbeidsforholdene til Nordsjøens ringevikarer, de som jobber på flerbruksfartøy men som ikke er ansatt i Norge. Arbeidsmiljøloven gjelder ikke for disse oljearbeiderne. Sjøfarsdirektoratet sier at disse er oljearbeidere, og ikke sjøfolk. Petroleumstilsynet hevder at disse ikke omfattes av arbeidsmiljøloven, og de har derfor ikke tilsynsmyndighet. Han oppfordret alle unge medlemmer i Industri Energi til å engasjere seg i saker som betyr noe for dem og arbeidsplassen deres.

Les også bloggen til Ommund Stokka: De lovløse

 

Bjørdal (f.v.), Wilkinson og Ørjebu. Et engasjert trekløver i politisk debatt.
Bjørdal (f.v.), Wilkinson og Ørjebu. Et engasjert trekløver i politisk debatt.

Ann Ørjebu, fagbevegelsens representant i debatten delte egne erfaringer etter mange år som aktiv i industri Energi.

– Dere må sette dere inn i saken. Kunnskap er et nøkkelord. Hvis dere er opptatt av en sak og vil engasjere dere, men vet for lite om saken, eller lurer på hvordan dere kan ta den videre, ta kontakt med det sentrale Ungdomsutvalget vårt. De kan hjelpe deg både med informasjon og fortelle deg mer om hvordan du kan påvirke gjennom din lokale fagforening.

– Min er erfaring er at politikere hører på oss dersom de føler et press. Det kan vi få til blant annet ved å få journalister til å skrive om sakene våre, sa hun. Fredric Holen Bjørdal var enig med Ørjebu.

– Denne ungdomskonferansen er et glitrende eksempel på hvorfor vi trenger fagforeninger, og ved å invitere meg og andre politikere hit for å høre på hva dere har å si, bruker dere påvirkningsmakten deres. Det er vår fordømte plikt som politikere å sørge for at dere har gode arbeidsforhold, sa Bjørdal.

Noen råd fra politikerne

Bjørdalog Wilkinson oppfordret alle til å kontakte politikere og stille spørsmål i saker de vil fremme.

– Hvis du som medlem eller tillitsvalgt av Industri Energi vil påvirke politikere bør du:

1.Ta kontakt med politikere 2.Gjør det vondt for politikere å være uenige med dere (skriv en uttalelse, et leserinnlegg, gå ut i media) 3.Få saken din inn i partiprogrammet