Statoil hviler ikke på laubærene – enda høyere ambisjoner om CO2-kutt er et positivt signal for oljeindustrien og levetid for felt

onsdag 11. november 2015

– Statoil gir et viktig og riktig signal til samfunnet om økt levetid på felt når de nå signaliserer enda djervere mål med å kutte i CO2-utslipp per produsert enhet olje og gass fra norsk sokkel, skriver nestleder Frode Alfheim i en kommentar til at Statoil øker målsettingen fra 800 000 til 1,2 millioner tonn innen 2020.

Statoil har siden 2008 har hatt som mål å redusere CO2-utslippene for norsk sokkel med inntil 800 000 tonn innen 2020. Nå, fire år før tiden, er Statoil allerede i ferd med å nå dette målet, og øker derfor målsettingen til 1,2 millioner tonn.

Statoil gir et viktig og riktig signal til samfunnet når de nå signaliserer enda djervere mål med å kutte i CO2-utslipp per produsert enhet olje og gass fra norsk sokkel. Jeg er sikker på at olje og gass vil være minst like viktig i det globale energiforbruket i 2040 som i dag.

Like sikker er jeg på at arbeidet for å nå togradersmålet krever at industrien må produsere på en klokere måte – slik Statoil nå signaliser at de gjør og vil intensivere.

Norge har vært verdensledende på lavutslipp. Både på grunn av politiske styringssignal, rammebetingelser, og en industri som tar signaler og leverer.

Statoil gir et viktig signal om økt levetid for de eldste feltene når de sier at de skal greie å produsere i hale uten å øke utslippene av CO2. Det vil bidra til at norsk sokkel fortsatt skal ha mål om full resursutnyttelse på de felt vi allerede produserer fra.

Ingen andre land som har bedre forutsetninger for å være globale pådrivere for klimavennlig olje- og gassproduksjon. Det er derfor svært gledelig at Statoil ikke hviler på laubærene, men setter seg enda høyere mål – og dermed styrker posisjonen til den norske olje- og gassnæringen.

Frode Alfheim, nestleder Industri Energi