Landsmøtet 2017: – Vi står overfor et veivalg og verdivalg i politikken

Jonas Gahr Støre sier verden trenger norsk industri. Foto: Leiv Martin Green.
Jonas Gahr Støre sier verden trenger norsk industri. Foto: Leiv Martin Green.

fredag 28. april 2017

– Høstens stortingsvalg er et veivalg og et verdivalg. Arbeiderpartiet vil styrke arbeidslivet, lovverket og bekjempe sosial dumping, mens høyrepartiene vektlegger nye store, urettferdige skattekutt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre på Industri Energis landsmøte.

Jonas Gahr Støre viser til at mange faller utenfor i samfunnet, særlig unge som ikke får jobb. – Vi må ikke gå i den samme fellen som mange andre land har gått i med økt usikkerhet i arbeidslivet.

– Vi vil bekjempe ledigheten, bedre industripolitikken og verdiskapningen og sikre et trygt arbeidsliv, med faste ansettelser. Vi skal forby løsarbeiderkontrakter, slår han fast.

Må skape arbeidsplasser

Støre viser til at Fremskrittspartiet vil selge store verdier i landet og at Siv Jensen har sagt at hun vil kvitte seg med den norske modellen.

– Frp vil selge fiskeriressurser, industri og delprivatisere Statkraft. Det er feilgrep. Det at vi eier naturressurser sammen er det som gjør Norge til Norge. Vi må bruke ressursene til å satse på utvikling, ny vekst og nye arbeidsplasser.

Støre peker på at man nå ser industri som flagger hjem igjen arbeidsplasser og han viser til at Madshus bruker åtte timer på å produsere et par ski på Biri, mens de bruker to dager på å produsere et par ski ved fabrikken deres i Kina.

– Vi må bruke de mulighetene som ligger i det at vi har en ledende industrikultur med de beste fagarbeiderne. Det er resultatet av den norske modellen, som gjør at vi raskt kan ta i bruk ny teknologi og at alle får være med på reisen, sier Støre.

Lofoten-kompromisset

I talen til Industri Energis landsmøte viser Støre også til kompromisset om Lofoten, Vesterålen og Senja på Aps landsmøte forrige uke.

– Det var et viktig kompromiss, fordi det vil kunne gi aktivitet, verdier og ringvirkninger. Samtidig er det viktig at vi går varsomt fram i forhold til fisk og miljø. I så viktige saker er det en egen verdi i å finne fram til kompromisser.

– Vi fikk en løsning som det er mulig å få gjennomslag for på Stortinget.

Verden trenger norsk industri

Støre slår også fast at man trenger norsk industri for å nå de globale klimamålene.

– Verden trenger mer aluminium som er produsert med de laveste utslippene.

Og han slår fast at Arbeiderpartiet fortsatt vil kjempe sammen med Industri Energi for å sikre at oljearbeidere på flerbruksfartøy blir omfattet av tilsyn, verneombud og får rett til å stanse farlig arbeid.