Slår ring om frontfaget, ingen streik på landbasene

Forhandlingsleder Frode Alfheim er fornøyd med at landbaseoppgjøret kom i mål. Foto: Atle Espen Helgesen
Forhandlingsleder Frode Alfheim er fornøyd med at landbaseoppgjøret kom i mål. Foto: Atle Espen Helgesen

lørdag 18. juni 2016

-Vi slår ring om frontfaget og har fått på plass at det skal være reelle forhandlinger også lokalt, sier forhandlingsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Industri Energi og Norsk olje og gass er kommet til enighet på landbaseoverenskomsten. Det blir derfor ikke streik på en rekke landbaser langs kysten.

Partene understreker at frontfagsoppgjøret bygger på viktige prinsipper og intensjoner som gir retning for etterfølgende lokale forhandlinger. De lokale forhandlingene skal gjennomføres i tråd med avtalens paragraf 4.

Unngår diktat

-Vi har oppnådd reelle forhandlinger og unngår diktat fra arbeidsgiverne som har frafalt alle sine motkrav. Disse har vært mer omfattende enn før. Flere av motkravene har vært ren omkamp på forbedringer vi har hatt på avtalens bestemmelser om overtid og skiftarbeid i 2012 og 2014, sier Frode Alfheim.

-Vi har vist måtehold og forholdt oss til frontfaget når det har vært oppgangstider, da forventer vi at arbeidsgiverne forholder seg til dette også når det er mer krevende tider, sier Alfheim.

Partene har meklet på landbaseoverenskomsten hos Riksmekleren i Oslo siden torsdag formiddag og kom til enighet drøyt to timer etter meklingsfristen natt til lørdag.

Industri Energi har fått på plass en god økning av minstelønnssatsene. Disse er økt med 6,1 prosent.

Minstelønnssatsene endres til:

Industri Energi sitt forhandlingsutvalg på landbasemeklingen. Foto: Atle Espen Helgesen
Industri Energi sitt forhandlingsutvalg på landbasemeklingen. Foto: Atle Espen Helgesen

A)Fagarbeider kr 193,60

B)Øvrige operatører kr 181,50

C)Hjelpearbeidere kr 174,00

Partene sentralt er enig om at det er viktig å overholde drøftelsesplikten ved bruk av midlertidige ansettelser, og anmoder bedriftsrepresentanter å følge opp dette lokalt gjennom drøftelser med de tillitsvalgte.

Norsk olje og gass har krevd en særmerknad i protokollen om ekstrahjelper og ringevikarer som Industri Energi ikke er enig i. – Dette er en merknad vi ikke kunne være med på, sier Alfheim.

Industri Energi har 885 medlemmer på landbaseoverenskomsten. Disse jobber på forsyningsbaser langs hele kysten i følgende bedrifter: KCA Deutag Drilling Norge AS, ASCO Norge AS, NorSea AS, Risavika Terminal AS, Coast Center Base AS, Vestbase AS, Polarbase AS, CCB Mongstad AS, Helgelandsbase AS og Saga Fjordbase AS.

I tillegg er det en del tilslutningsbedrifter som IKM Testing, IKM Laboratorium, Applus RTD, Enermech og NPT Testing.

 

Les protokoll her.