Sjelden 100-årsdag i Fredrikstad

Hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijarvi
Hovedtillitsvalgt Per Øistein Kivijarvi

mandag 21. november 2016

Kronos Titan har klart kunststykket. De forvandlet avfall fra produksjonen i fabrikken om til et nytt produkt. Nå kan de feire sin 100-årsdag.

Så lang levetid er det ikke mange fabrikker som kan skryte på seg i Norge. Kronos Titan er verdensledende på titandioksid. Stoffet brukes i blant annet maling, plastikk, og papir for å gjøre hvitfargen enda hvitere. Siden 1970-tallet har de også omdannet et avfallsprodukt om til et nytt salgsprodukt. Jernsulfatet blir omdannet til granulat, som brukes i sement og til rensing av anlegg.Men også på Kronos Titan har det vært tøffe tider. De har måttet gå gjennom omstilling og nedbemanning. I dag jobber det 170 ansatte ved fabrikken, som ble stiftet 23. november 1916.

Fortsatt spennende

Hver dag produserer fabrikken 400 tonn titandioksid. Det sendes ut til store deler av verden, blant annet Canada, USA, Tyskland, Sveits og Italia. Detferdige produktet tar 14 dager å lage. Det starter med sendinger av malm fra gruva i Sokndal i Rogaland. Da er malmen svart. Det ferdige pulveret er hvitt som snø.

Selv etter flere tiår ved samme arbeidsplass, er jobben fortsatt spennende.

– Her trenger du aldri å gå lei, selv om du skulle ha jobbet her i hundre år. Det er rom for å utvikle seg og få nye oppgaver, sier Steinar Kristiansen. Han er faktisk er Norges eneste granulog og har jobbet på Kronos Titam i 37 år. Da han startet i 1976, var han prosessoperatør. Nå har han vært granulog de siste ni årene.

Så langt har Øystein Skovly jobbet her i 46 år. Han er mekaniker og reparer alt av utstyr som går i stykker.

– Jeg trives veldig godt. Ellers hadde jeg aldri blitt værende her, sier han.

– Også i dårlige tider har forholdene vært ryddige. Det har aldri vært store konflikter og vi ansatte opplever at vi blir hørt, legger Skovly til.

Store investeringer

2012 ble det beste driftsåret for Kronos Titan noen gang. De ansatte er vant med både gode og dårlige tider. Nå ser de positivt på framtiden, forteller hovedtillitsvalgtPer Øistein Kivijarvi. Han har jobbet for Kronos Titan siden 1995. Han startet som prosessoperatør, men har jobbet som hovedtillitsvalgt siden 2007.

– Det er store investeringer på gang. De blir de største siden 1964. Gammelt utstyr skal erstattes med ny teknologi neste år. Det blir spennende, sier han.