Plastsuksess i Surnadal

Fabrikksjef Øystein Halle i Surnadal og hovedtillitsvalgt Sivert Moen for Industri Energi i Pipelife Norge
Fabrikksjef Øystein Halle i Surnadal og hovedtillitsvalgt Sivert Moen for Industri Energi i Pipelife Norge

onsdag 23. november 2016

Norges største plastprodusent ligger i Surnadal på Nordmøre. Pipelife Norge selger rørsystemer til hele verden som blant annet gir lokalbefolkningen rent vann.

– Jeg er stolt over det vi har fått til her på fabrikken i en liten bygd i Midt-Norge, forteller hovedtillitsvalgt Sivert Moen for Industri Energi i Pipelife Norge.

Pipelife Norge kom seg godt gjennom finanskrisa og passerte én milliard kroner i omsetning i 2015. De har hovedkontor og fabrikk i Surnadal, samt en fabrikk i Stathelle.

Selger rør til hele verden

Pipelife satser tungt på innovasjon og eksporterer rørsystemer til verdensmarkedet. Verdens lengste rørtransporter til havs skjer med rør fra Stathelle, ifølge Teknisk Ukeblad.

Strekningen Norge-Uruguay tar for eksempel to og en halv måned med marsjfarten på fem knop. Men Pipelife når også andre markeder.

– Vi transporterer for eksempel rør til Afrika, Sør-Amerika, Asia, ja, hele kloden, forteller Moen.

Rørsystemene fra Pipelife brukes til alt fra å omgjøre saltvann til rent drikkevann, rensing av kloakk, utslippsledninger fra industri, kjølevann til kraftproduksjon med mer. Men deleverer også rørsystemer til norske hjem og bygninger.

Trenger de rette folkene

Fabrikksjef Øystein Halle (t.h) viser fram plastprodukter til Leiv Martin Green i organisasjonsavdelingen til Industri Energi.
Fabrikksjef Øystein Halle (t.h) viser fram plastprodukter til Leiv Martin Green i organisasjonsavdelingen til Industri Energi.

Det virker kanskje rart at plastprodusenten som leverer rørsystemer verden over, er etablert med norgeskontor i Surnadal. En kommune med om lag 6.000 innbyggere.

– Alle som har penger, kan skaffe seg maskiner og utstyr. Men for å lykkes må du ha de gode folka, og det har vi, forklarer fabrikksjef Øystein Halle i Surnadal.

For tiden har bedriften åtte lærlinger inne. Slik sikrer de seg tilgang på fagfolk som forstår plastindustrien.

Produserer opp mot 60 tonn plast i døgnet

Pipelife sysselsetter 125 personer i Surnadal og er en av Europas ledende produsenter av rør og rørsystemer.

Produksjonen i Pipelife Surnadal er helkontinuerlig på femskiftsordning, men har avdelinger med to skift og dagtid. De produserer mellom 50 og 60 tonn av plasttyper som PVC, PP, PE per døgn. Det gjør at mellom 25 og 30 trailere ruller ut fra fabrikken daglig med leveranse til hele landet.

FAKTA OM PIPELIFE

  • Fabrikker i 26 land med 2600 ansatte, eid av børsnoterte Wienerberger i Østerrike
  • Verdensledende innen produksjon av plastrør
  • I Norge har Pipelife hovedkontor i Surnadal med fabrikk, samt fabrikk i Stathelle
  • 170 ansatte i Norge