Norsk olje og gass tåkelegger debatten om at arbeidsmiljøloven skal gjelde på flerbruksfartøy

tirsdag 29. mars 2016

– Norsk olje og gass prøver å tåkelegge debatten om arbeidsmiljøloven skal gjelde for oljearbeiderne på flerbruksfartøy, skriver Håkon Aasen Bjerkeli fra Industri Energi i en kronikk i Stavanger Aftenblad.

I kronikken, «Her i landet skal en oljearbeider være en oljearbeider», publisert 29. mars,skriver Bjerkeli blant annet at:

«Når Norsk olje og gass i Aftenbladet, 18. mars 2016, forsvarer dagens forhold med at en del av disse fartøyene er kort tid på norsk sokkel, så er ikke det avgjørende. Det skal være samme lover og regler som beskytter arbeiderne uansett om det er to dager eller to år. I 2013 fikk sågar undervannsentreprenøren Subsea 7 med fartøyet «Seven Viking» en 5-års kontrakt med Statoil hvor de hovedsakelig har oppdrag på norsk sokkel, i Nordsjøen og Norskehavet.

Det er trist at Jan Hodneland, direktør for arbeidsliv i Norsk olje og gass, ikke tenker på disse arbeidernes arbeidsliv, uavhengig av om de er kort- eller langvarige oppdrag i Norge.

Når Hodneland lager et moment ut av at det er vanskelig å følge opp et særegent regelverk for oljearbeidere på flerbruksskip, så velger Norsk olje og gass ikke å løfte en finger for disse arbeiderne. Når Hodneland argumenterer med svekkelse av konkurransevilkårene, så er det mildt sagt en omskriving av virkeligheten. Tvert imot så vil jo nettopp et utvidet virkeområde for arbeidsmiljøloven bety at det blir like vilkår for alle som jobber i Norge. Sannheten er at Hodneland og Norsk olje og gass, er villig til å drive sine aktiviteter på bekostning av disse arbeiderne, og villige til å ofre et offensivt HMS-regelverk på profittens alter.»