LO og NHO står sammen: Politikerne må ikke ta oljenæringen for gitt!

For første gang står LO og NHO sammen om å kreve satsing på den norske oljenæringen.
For første gang står LO og NHO sammen om å kreve satsing på den norske oljenæringen.

torsdag 17. august 2017

Arbeidstakerne og arbeidsgiverne danner felles front. For første gang står Industri Energi, Fellesforbundet, Norsk Industri og Norsk olje og gass sammen for å kreve at politikerne fortsatt satser på oljenæringen.

– De må ikke ta næringen for gitt. Den må fortsatt satses på, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi og viser til at aktiviteten snart vil ta seg opp igjen.

– Politikerne må ta innover seg at det ikke er mulig å erstatte disse arbeidsplassene og deres avkastning til velferdssamfunnet. Derfor ber vi om forutsigbarhet, selv om vi selvsagt også skal møte kravene om omstilling, sier Alfheim og legger til:

– Industri Energi har jobbet siden dag én med å sikre ny og eksisterende industri side om side med videreutvikling av petroleumsnæringen, og det skal vi fortsette med.Videre må vi huske på at verden vil trenge olje og gass i mange tiår til. For å nå klimamålene er det avgjørende at verden bruker olje og gass produsert med lavest mulig utslipp. Norge er verdenslende når det kommer til å produsere renest mulig. Derfor er også satsning på norsk olje og gass god, fremtidsrettet klimapolitikk.

Det trengs fortsatt kompetent arbeidskraft!

Det er fortsatt minst 40-50 år igjen av norsk oljevirksomhet.

– Det trengs fortsatt tusenvis av nye ingeniører og oljearbeidere i fremtiden og det er viktig med lærlingordninger og andre tiltak som kan bidra til rekruttering, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet til VG, som gir det ferske samarbeidet mellom LO og NHO gir stort et oppslag torsdag.

Avisen presenterer også de fem kravene vi har formulert sammen og sendt i et brev til alle de politiske partiene i Norge.

Kravene er som følgende:

1. Ta naturressursene i bruk til å skape arbeidsplasser og velferd Norge er rikt på naturressurser, og foredling av ressursene har skapt grunnlaget for det moderne Norge med høy sysselsetting, høyt velferdsnivå og livskraftige lokalsamfunn over hele landet. Dette har ikke minst vært mulig å få til fordi tidligere generasjoner av norske politikere har vist vilje til å ta naturgitte fortrinn i bruk. Olje- og gassressursen har skapt og vil i mange tiår fremover skape store verdier til fellesskapet og bidra til å sikre arbeidsplasser, verdiskaping og velferd. En langsiktig forvaltning som ivaretar nødvendige hensyn til HMS, god ressursutnyttelse, miljø og klima, inntjening, innovasjon og teknologiutvikling er en forutsetning for fortsatt høy aktivitet innen næringen. Norsk sokkel må være attraktiv for internasjonale selskaper å lete, investere og produsere. Selskapene må derfor ha tilgang til nye letearealer, samtidig som det undersøkes og letes mer i åpna områder.Vil ditt parti sørge for at petroleumsindustrien får tilgang til nye leteareal?

2. Norsk industri skal være teknologisk verdensledende Norsk teknologi er med på å sikre verden viktige energiressurser på en trygg, stabil og miljøvennlig måte. Den norske leverandørindustrien er ledende der storparten av fremtidens olje- og gassressurser befinner seg. Den er Norges største fastlandsindustri, og salg av olje- og gassteknologi er den nest største eksportnæringen i Norge. Denne posisjonen må opprettholdes og styrkes videre gjennom et godt samarbeid mellom leverandørbedriftene og oljeselskapene. I fremtiden vil oljeteknologi og håndtering av store datamengder bli viktige områder for å sikre konkurransekraften til norsk olje- og gassnæring.Vil ditt parti støtte et program for teknologioverføring fra petroleumsindustrien?

3. Vi skal utvikle en petroleumsindustri for lavutslippssamfunnet Så vel norsk fastlandsindustri som petroleumsnæringen støtter målene i Paris-avtalen, og er allerede i gang med å ta sin del av jobben for at Norge skal nå sine utslippsforpliktelser. Gjennom arbeidene med veikart har industrien selv vist vei og villighet til å bidra i klimadugnaden. Norsk olje- og gassindustri skal utvikles til å møte lavutslippssamfunnet og bli enda mer energi- og klimaeffektiv. En helhetlig verdikjede for CCS må utvikles.Vil ditt parti støtte et lavutslippsprogram for petroleumssektoren?

4. Tilgang på kompetent arbeidskraft Uten menneskelig kompetanse og arbeidskraft kan ikke de norske naturressursene finnes, foredles og eksporteres. Fortsatt høy industriaktivitet i Norge krever økt satsing på næringsrettet utdanning og kompetanse over hele spekteret fra lærlinger til forskere. Vil ditt parti sørge for en helhetlig næringsrettet utdanningsplan som gir industrien tilgang på kompetent arbeidskraft?

5. Norsk sokkel må være attraktiv Norsk sokkel må være attraktiv for internasjonale selskaper å lete, investere og produsere. Rammebetingelsene må gi forutsigbarhet og trygghet slik at selskapene kan foreta nødvendige nyinvesteringer og oppgraderinger.

Vil ditt parti være garantist for stabile og forutsigbare skatteregler som gir petroleumsselskapene trygghet til å investere i norske arbeidsplasser?