Frode Alfheim på LOs olje- og gasskonferanse: – Vi som jobber i oljebransjen må delta i den politiske debatten

Frode Alfheim åpnet LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger. Foto: Atle Espen Helgesen
Frode Alfheim åpnet LOs olje- og gasskonferanse i Stavanger. Foto: Atle Espen Helgesen

tirsdag 31. oktober 2017

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi minner 180 tillitsvalgte og verneombud på LOs olje- og gasskonferanse om at det det er viktig at fagbevegelsen er med i den politiske debatten om oljenæringen. – Vi som jobber i oljebransjen har kunnskaper som det er særdeles viktig å løfte i denne debatten, sier Alfheim.

LOs olje- og gasskonferanse samler 180 tillitsvalgte og verneombud i Stavanger til to dager med diskusjoner om petroleumsbransjens framtid.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, åpnet konferansen. Han understreker at vi må lete enda mer etter olje og gass og gjøre nye store funn. – Det er helt nødvendig for å sikre framtidige inntekter til velferdsstaten, sier han.

Alfheim peker også på at enkelte bedrifter i oljebransjen nå ser lys i tunnelen og tegn på bedring.

– Samtidig ser vi andre selskaper som slukker lyset, rigger blir lagt i opplag og noen selskaper forlater norsk sokkel. Så olje- og gassbransjen er definitivt ikke en næring som kollektivt ser lys i tunnelen.

Alfheim tror likevel at man i løpet av det neste året vil se flere investeringsbeslutninger som vil gi sårt tiltrengt aktivitet i tiden framover.

– For første gang på lang tid ser vi nå oljepriser på over 60 dollar fatet. Det bør legge til rette for økt aktivitet i tiden framover. Det vil kreve mye av våre tillitsvalgte og verneombud som må sørge for at aktiviteten foregår på en god måte. Derfor er det viktig at partsdialogen i selskapene foregår på en god måte, sier Alfheim.

Må få opp letevolumet

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) understreker på konferansen at 2018 blir et tøft år i oljebransjen, mens han ser tegn til bedring fra 2019/2020.

– Vi ser at investeringstakten vil komme gradvis tilbake. Og det skal investeres mye framover. Det viktigste regjeringen kan gjøre er å sikre stabile og forutsigbare rammebetingelser, tildele nye leteareal og satse på petroleumsforskning, sier Søviknes.

Han understreker at det er spesielt viktig å få opp letevolumet i Barentshavet og ytterligere forbedre konkurransekraften i næringen.

– Vi kommer ikke tilbake til bonanza-tilstandene i 2014. Det er egentlig helt greit. Men framover må vi gjøre som prosessindustrien alltid har gjort, nemlig å kontinuerlig jage økonomiske marginer, sier Søviknes.

Ønsker teknologisk kvantesprang

Statoil-sjef Eldar Sætre ønsker jevn tilgang på nytt leteareal. Foto: Atle Espen Helgesen
Statoil-sjef Eldar Sætre ønsker jevn tilgang på nytt leteareal. Foto: Atle Espen Helgesen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at «det er typisk norsk å være god når man samarbeider».

– Det er kjernen av den norske modellen. Og det er når vi klarer å finne felles løsninger disse blir stående over tid, sier han.

LO-lederen mener det nå er anledning til å gjøre et skikkelig felles løft i oljebransjen som vil forbedre konkurransekraften. -Men det forutsetter samarbeid og at man finner fram til løsninger sammen, sier han.

Også Statoils konserndirektør Eldar Sætre mener samspill i næringen og et fungerende trepartssamarbeid er viktig.

– Vi skal være stolte over hva vi har fått til sammen. Vi har skapt en olje- og gassnæring som er konkurransedyktig globalt og som har skapt 200.000 arbeidsplasser. Og vi har et grunnlag for å møte framtidens utfordringer, sier han.

– Men det finnes ingen alternativ til å være konkurransedyktig. Vi måtte tenke nytt og gjøre det sammen, med et sterkt fokus på effektivitet og fortsatt jobbe for å holde kostnadene nede, sier han.

Statoil-sjefen understreker at jevn tilgang til nytt areal og leting i kjente områder er nøkkelen for å opprettholde en verdensledende olje- og gassindustri i Norge. Og han sier virksomheten skal kjennetegnes av høyt HMS-nivå.

Støre pekte på flerbruksfartøy

Jonas Gahr Støre vil tette hull i arbeidsmiljøloven. Foto: Atle Espen Helgesen
Jonas Gahr Støre vil tette hull i arbeidsmiljøloven. Foto: Atle Espen Helgesen

Leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre legger i sitt innlegg på LOs olje- og gasskonferanse vekt på at det finnes hull i regelverket som det er nødvendig å tette.

– Vi ser at stadig flere folk på sokkelen faller utenfor regelverket, nemlig oljearbeiderne som jobber på flerbruksfartøy. Arbeidsmiljøloven (AML) fyller 40 år i år og det er på tide å se etter hull i loven som må tettes. Oljearbeidere på norsk sokkel skal ikke risikere å ikke være dekket av AML. Slik kan det ikke være, sier han.

Støre viser til at Ap sammen med Senterpartiet og SV fremmet et forslag på Stortinget i vår som ble stemt ned. – Vi kommer til å jobbe videre med denne saken i Stortinget og mener det må være mulig å finne fram til praktiske løsninger, sier han.

 

Her finner du presentasjoner fra LOs olje- og gasskonferanse 2017